Društvo

Na recept kod privatnika krajem septembra

Javni poziv za umrežavanje privatnih apoteka u javni zdravstveni sistem biće objavljen do kraja nedjelje.
Na recept kod privatnika krajem septembra
Portal AnalitikaIzvor

Uzimajući u obzir procedure, to znači da građani neće moći da podižu ljekove na recept do kraja septembra, kazao je za DN direktor Fonda Sead Čirgić.

Iako je ministar zdravlja Kenan Hrapović u više navrata najavljivao da će ljekove na recept građani moći da uzimaju u privatnim apotekama od ovog mjeseca, još nije ni raspisan javni poziv za umrežavanje privatnika u javni zdravstveni sistem.

Sada je već očigledno da će sama realizacija projekta početi na jesen.

Naime, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić kazao je DN da se kompletna priprema za raspisivanje javnog poziva za umrežavanje privatnih apoteka shodno Odluci Vlade privodi kraju. Čirgić vjeruje da će poziv privatnicima biti upućen do kraja ove sedmice.

“Javni poziv će biti otvoren 15 dana, znači negdje do polovine avgusta, nakon toga slijedi ocjena ispunjenosti uslova traženih pozivom, potpisivanje ugovora sa privatnim apotekama koje ispunjavaju uslove, informatička podrška i obuka farmaceuta za korišćenje programa i na kraju sama realizacija – s receptom u privatne apoteke”, kazao je Čirgić.

To što projekat kasni, iako je uvjeravao da neće kada su iz Fonda bili skeptični, prema njegovim najavama, iz kabineta mnistra zdravlja kažu da je rok produžen zbog tehničkih pitanja.

“Bilo je neophodno prilagođavanje softvera koje je moralo da se uradi zato što treba da nastupi nova lista ljekova. Nije bilo tehnički izvodljivo, uz svu dobru volju i tehničke kapacitete koji su bili angažovani da bi se to sprovelo”, navodi se u odgovorima Ministarstva dostavljenim DN.

 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.