Društvo

Četiri godine niko nije nadležan za bilborde

Već četiri godine niko nije nadležan za davanje dozvola za postavljanje bilborda uz saobraćajnice, niti za određivanje, niti za naplaćivanje koncesije.
Četiri godine niko nije nadležan za bilborde
Portal AnalitikaIzvor

Tako je kompanijama koje imaju bilborde uz saobraćajnice van gradova osiguran ekstraprofit.

Najveća firma za reklamne panoe u Crnoj Gori, sa 60 odsto tržišnog učešća, je Metropolis, koju vodi Boris Kovač, a osnivači su dvije firme iz of šor raja Belize.

Druga po veličini, sa 30 odsto učešća, je Montepano, osnivača Rada Vojvodića, a treća sa malim učešćem je Poster iz Danilovgrada, koji je osnovala Jelena Lukovac.

I Monteput ima bilborde kod tunela Sozina, koji su godinama prazni.

Ustavni sud 2013. neustavnim je proglasio član 9 pravilnika Ministarstva saobraćaja koji je regulisao ovu oblast - kazali su Pobjedi iz Direkcije za saobraćaj i objasnili da, nakon odluke Ustavnog suda, Direkcija više nije imala pravnog osnova ni da izdaje odobrenja za postavljanje reklamnih natpisa - megaborda, bilborda, sitilajtova, jarbola… niti da utvrđuje godišnje naknade za njihovo postavljanje uz državne puteve van granica detaljnih urbanističkih planova, kao ni da naplaćuje već utvrđene naknade za postavljene bilborde.

Za dodjelu dozvola u okviru DUP-ova nadležne su opštine. –

Zato smatramo da su svi bilbordi uz ceste van granica DUP-a nelegalni - navodi se u odgovoru redakciji.

 

Opširnije u Pobjedi 

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
p pare pare
26.07.2017. 11:40

Boris i Rade nemaju pa da im se omoguci jos malo da zarade. Mjesecno od jednog bilborda 4x3m stave u dzep 450 eura. Zasto nije nalozeno da se uklone ti bilbordi, ionako predsavljaju opasnost za ucesnike u saobracaju. Nigdje u okruzenju, a ni sirom Evrope nemate ovoliku kolicinu reklamnih povrsina na tako malom prostoru. Vecina stranaca komentarise negativno bilborde. A ovo sto je bilbord postavljen na trotoaru u Podgorici kod Milenijuma je posebna prica i garantujem nelegalno. Dajte da se potpise neka petacija za njihovo uklanjanje.

0
0
N Nik
26.07.2017. 10:23

A to Pobjedi smeta? Što može da se izrazi slobodna volja? Ne smeta to je vlasnik najveće kompan ije za bilborde bivši gradonačelnik podgorice Miomir Mugoša? Valjda svak može da plati bilbord ukoliko se ne radi o vrijeđanju i td.

0
0
G Guest_30727
26.07.2017. 10:19

Ko ih stiti. Gdje je komunalna policija? E ovo su lijepi novci za drzavu.

1
0
s sdsd
26.07.2017. 07:02

Gledam sa po Podgorici, postavljaju se novi bilbordi na sami trotoar. Zar je po zakonu dozvoljeno da se na trotoaru postavlja veliki bilboard? Ranije su ih stavljali van trotoara, a sad na trotoar. Valjda misle da to sto su ih primakli metar, da ce imati bolji efekat. Da je normalne drzave sve bi ono ruglo naredili da se ukloni.

10
1