Društvo

Zagađenost Lima: Iz France negiraju krivicu

Iz kompanije Mesopromet - Franca negiraju da su oni aktuelni zagađivači Lima. Tvrde da poštuju ekološke propise. Tačku na priču o crvenoj tečnosti koja se ovih dana ispušta u Lim, nakon nadležnih inspekcija, trebalo bi da stavi Agencija za zaštitu životne sredine.
Zagađenost Lima: Iz France negiraju krivicu
Portal AnalitikaIzvor

Decenijama je Lim ogledalo nebrige lokalnog stanovništva u Bijelom Polju. Iako je proglašena rijekom od državnog značaja, u nju se baca sve što je građanima nepotrebno. Kada se tome doda više od hiljadu kanalizacionih ispusta i neprijatni prizori izlivanja crvene tečnosti, onda je sasvim jasno koliko je Lim zagađen. NVO "Euromost" konstantno upozorava na to da se u nekim prigradskim zonama boja rijeke potpuno mijenja. Portal "Sjever CG" preplavljen je snimcima i fotografijama novog crvenila. Za još jedan ekološki eksces optužuju mesnu industriju Mesopromet - Franca.

U menadžmentu kompanije Mesopromet negiraju optužbe aktivista Euromosta.

U kompaniji kažu da je sistem za prečišćavanje otpadnih voda sa pumpnom stanicom, separacijom čvrstih čestica, biološkom razgradnjom i sabirnim bazenom stalno  u funkciji. Objašnjavaju da se svako ispuštanje otpada iz pogona strogo kontroliše i obavlja po propisima. To su danas provjerili i veterinarski inspektori.

I dok iz kompanije poručuju da će preduzeti sve zakonske mjere kako bi sačuvali ugled firme, jer, kako ističu, nijesu zagađivači životne sredine i Lima, sem sumnji NVO "Euromost" ni nakon inspekcijskog nadzora nema objašnjenja odakle potiče nova crvena tečnost i da li je organskog porijekla.

Za sada još nije poznato odakle potiče novo crvenilo u Limu. Nakon ekološkog, veterinarskog i inspektora za vode koji su obavili svoj dio posla, na potezu je državna Uprava za inspekcijski nadzor i Agencija za zaštitu životne sredine.

rtcg

Portal Analitika