Region

Srbija: Spriječena dva pokušaja ilegalnog iznošenja oko 240.000 eura

Srpski carinici danas su na graničnom prelazu Gradina, između Srbije i Bugarske, spriječili dva pokušaja stranih državljana da iz Srbije ilegalno iznesu oko 240.000 eura, saopšteno je iz Uprave carina, prenosi Blic.
Srbija: Spriječena dva pokušaja ilegalnog iznošenja oko 240.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju, devize su pokušali da sakriju dvojica belgijskih državljana turskog porjekla koji su u jutarnjim časovima na prelaz stigli BMW-om X6, belgijskih registracija.

Pedesetogodišnji vozač carinicima je rekao da nema ništa da prijavi, ali je tokom pretresa kod suvozača otkrivena veća količina neprijavljenih deviza. Utvrđeno je da je suvozač struk obmotao maramom ispod koje su se krile tri koverte sa 292 novčanice od po 500 eura.

Drugi slučaj krijumčarenja novca zabilježen je popodne, kada je na izlaznu stranu prelaza džipom marke “porše”, iz Holandije doputovala porodica holandskih državljana turskog porjekla koji su carinicima rekli da osim deset hiljada eura nemaju šta da prijave.

Vršeći kontrolu prtljaga, carinici su u jednom od kofera, pronašli pakovanje vlažnih maramica u kojima je u najlonskim kesama bilo upakovano 100.000 eura. Prekršiocima je vraćeno po deset hiljada eura, što je iznos koji putnici nisu u obavezi da prijave carinicima prilikom prelaska granice, dok je preostalih 236.000 eura privremeno zadržano, do presuda koje će biti donijete po hitnom postupku. Na prelazu Gradina je u posljednje dvije nedjelje sprečen iznos više od 550.000 eura.

 

Portal Analitika