Politika

Darmanović boravio u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini

Ministar vanjskih poslova Crne Gore prof. dr Srđan Darmanović boravio je u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini (BiH) 24-25. jula 2017. godine, na poziv ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igora Crnadaka. Tokom posjete ministar Darmanović se sreo i sa predsjedavajućim Predsjedništva Draganom Čovićem, članovima Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, kao i članovima kolegijuma Parlamentarne skupštine.
Darmanović boravio u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini
Portal AnalitikaIzvor

Ministri Darmanović i Crnadak su potpisali Sporazum između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara BiH o kolokaciji diplomatsko-konzularnih predstavništava, koji će doprinijeti racionalizaciji troškova i efikasnosti funkcionisanja diplomatsko-konzularnih predstavništava dvije zemlje, čime se još jednom potvrđuje visok stepen dobrosusjedskih odnosa.

Tokom razgovora ministra Darmanovića sa sagovornicima izraženo je zadovoljstvo kvalitetom odnosa dvije države, što pokazuje veoma intenzivan politički dijalog, kao i sadržajna saradnja u svim oblastima. Pozitivno je ocijenjena dinamika kojom se aktuelna bilateralna pitanja rješavaju i konstatovano da će dvije države nastaviti da dalje grade dobre odnose, na osnovama dobrosusjedstva, prijateljstva i međusobnog uvažavanja.

Budući da su Crna Gora i Bosna i Hercegovina posvećene regionalnoj saradnji i bržem i kvalitetnijem napredovanju na evropskom putu, na sastancima je iskazano uvjerenje da će se zajedničkim naporima, u predstojećem periodu, kroz nove modele regionalnog i ekonomskog povezivanja, dodatno unapređivati bilateralni odnosi. Ministar Darmanović je ponovio spremnost Crne Gore da pruži podršku i prenese znanje i iskustvo u integracionom procesu, ne samo Bosni i Hercegovini već svim zemljama regiona koje za to pokažu interes.

Pozdravljeni su napori na jačanju pravnog okvira za saradnju dvije zemlje kroz potpisivanje novih sporazuma, te ukazano na potrebu jačanja ekonomske saradnje, budući da za to postoje brojni potencijali, posebno u oblastima turizma, saobraćajnog povezivanja i energetike.

 

Portal Analitika