Društvo

Damjanović u Albaniji: Inicijativa za regionalni institut za razvoj održivih tehnologija

Ministarka nauke dr Sanja Damjanović boravila je u zvaničnoj posjeti Ministarstvu inovacija i javne uprave Republike Albanije tokom koje se susrela sa ministarkom Milenom Harito i njenim užim timom, sa ciljem predstavljanja Inicijative za osnivanje Međunarodnog naučnog instituta za razvoj održivih tehnologija na prostoru Jugoistočne Evrope u okviru misije „Nauka za mir“.
Damjanović u Albaniji: Inicijativa za regionalni institut za razvoj održivih tehnologija
Portal AnalitikaIzvor

Ministarka Harito je tokom susreta iskazala punu podršku u daljoj realizaciji Inicijative, te izjavila da joj je drago što njihova zemlja može da doprinese ovom izvrsnom projektu, koji sigurno može znatno uticati na podizanje kvaliteta naučnih istraživanja i naučnih kapaciteta u cijelom regionu.

- Inicijativa će doprinijeti ekonomskom razvoju, poboljšanju životnog standarda, smanjenju nezaposlenosti i odliva mladih stručnjaka iz regiona, a što su trenutno jedni od najvećih izazova sa kojima se region suočava - ocijenjeno je tokom razgovora.

Ministarka Damjanović je predočila ministarki Harito da trenutno postoje dvije opcije idejnog naučnog koncepta instituta - „Synchrotron Light Source“ baziran na novoj tehnologiji, sa širokim spektrom istraživanja i primjenom u raznim granama industrije i „Hadronska kancer terapija i istraživanja u biomedicini“ sa protonima i teškim jonima koja podrazumijeva korišćenje najsavremenije tehnologije u liječenju kancera. Grupa međunarodnih eksperata i eminentnih stručnjaka iz ove oblasti uradiće tehničku specifikaciju za obje projektne opcije do kraja oktobra.

Sastanku je prisustvovala i Vesna Radonjić, savjetnica ambasadora Crne Gore u Albaniji Dušana Mrdovića.

Vlada Crne Gore je prva među zemljama regiona podržala Inicijativu za osnivanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope. Interesovanje za Inicijativu u prethodnom periodu iskazali su ministri nauka: Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Profesor Hervig Šoper, nekadašnji generalni direktor CERN-a, glavni je inicijator osnivanja Međunarodnog instituta u Jugoistočnoj Evropi, a inicijativa ima i podršku UN-a, UNESCO-a, CERN-a, kao i komesara za nauku i inovacije u Evropskoj Komisiji Karlosa Moedasa, sa kojim se ministarka Damjanović susrela u maju u Briselu.

Portal Analitika