Abiznis

DRECUN: Oporezivanje internet trgovine uobičajena fiskalna radnja

Oporezivanje vrijednijih poštanskih pošiljki je uobičajena fiskalna radnja, s tim što od zemlje do zemlje varira granica koja se oporezuje, ili carini. Dakle, mora da postoji neka dažbina, izjavio je ekonomski analitičar Predrag Drecun komentarišući najavljeno spuštanje granice za oporezivanje pošiljki sa 150 na 75 eura, na predlog Ministarstva finansija.
DRECUN: Oporezivanje internet trgovine uobičajena fiskalna radnja
Portal AnalitikaIzvor

-Očito da Vlada ima računicu da puni budžet spuštanjem te granice, ali tu neće biti velikih finansijskih efekata, imajući u vidu da je lani promet internet pošiljki pravnih lica iznosio oko 300.000 eura. Takođe, taj vid trgovine nije ni siguran, dešavaju se prevare, pa nije realno ni očekivati da će u tom segmentu doći do značajnijeg rasta obima prometa- zaključio je Drecun. 

Direktor Direktorata za poreski i carinski sistem u Ministarstvu finansija Novo Radović, saopštio je danas na parlamentarnom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, da bi za Vladu bilo prihvatljivo da se oporezivanje pošiljki iz inostranstva bude iznad 75 eura vrijednosti.

Podsjetimo, Ministarstvo je prvobitno predložilo zakon koji predviđa da se smanji granična vrijednost za komercijalne poštanske pošiljke za koje se ne plaćaju carinski troškovi i PDV sa sadašnjih 150 eura na samo 22 eura.

 

Portal Analitika