Društvo

Administrativni odbor: Ukinuti imunitet poslanicima DF-a (VIDEO)

Administrativni odbor jednoglasno je danas predložio Skupštini da se poslanicima DF-a Milanu Kneževiću, Milutinu Đukanoviću, Marini Jočić i Branku Raduloviću ukine imunitet, na zahtjev Osnovnog državnog tužilaštva za krivično gonjenje zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo nasilničko ponašanje na štetu četvoro kolega. Sjednicu Odbora obilježio je težak incident kada je poslanik DF-a Janko Vučinić izvrijeđao poslanika DPS-a Luiđa Škrelju, nazvavši ga "fukarom".
Administrativni odbor: Ukinuti imunitet poslanicima DF-a (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Sjednici prisustvuje sedam članova odbora, uključujući i predstavnike Demokratskog fronta. Sjednici, međutim, ne prisustvuju Milan Knežević, Milutin Đukanović, Marina Jočić i Branko Radulović, kojima se krivično djelo stavlja na teret. 

Funkcioner DF-a Andrija Mandić kazao je da se nastavlja državni teror koji sprovodi režim nad Demokratskim frontom.

-Ako se nastavi ovim tempom, imaćemo poslanički klub pred sudom. DF je pritjeran uz zid, terorom tužilaštva i svih onih kojima upravlja Đukanović, koji želi da obori opozicionu borbu koja može dovesti do promjena i da pruži podršku onim opozicionarima. koji ne mogu dovesti promjenu. Mi imamo u Sjevernoj Koreji ono što bi željeli oni koji su na vlasti- ocijenio je Mandić. 

Smatra da je skidanje imuniteta poslanicima DF-a pogrešan potez. 

-Doći ćemo na plenarno zasijedanje kako bi poslali poruku domaćoj i stranoj javnosti kakav je današnji parlament. Tu smo da vam kažemo da će pravo zakucati na svačija vrata, pa i na vaša predstavnici vlasti- rekao je Mandić. 

administrativni

Mandić je tražio da se sjednica prekine dok se ne obezbjedi prisustvo vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, što je odbijeno.  

Nebojša Medojević (DF) kazao je da  brane višepartijski sistem, demokratiju i državu Crnu Goru. 

-Parlament je prihvatio da bude maltretiran od Vlade i tužilaštva. Mi ovdje nismo službenici Brajovića. Ovo je temelj demokratije- koliko je parlament snažan toliko je snažna demokratija. Trebali ste da odbijete predlog za skidanje imuniteta jer ga potpisuje žena koja je učestvovala u krađi.  Ovo je skidanje imuniteta državi Crnoj Gori i crnogorskom parlamentu- izjavio je Medojević. 

Branka Bošnjak (DF) poručila je članovima odbora iz vladajuće koalicije da oni odlično znaju kad ostanu sami sa sobom šta su radili, koga su podržavali, kako su sticali imovinu i kako su diskriminisana djeca običnih ljudi.

-Pošto je Đukanović juče bio u parlamentu, a nema nikakvu funkciju, da li je neko podnio zahtjev da on uopšte može da uđe? Vi hoćete nas da pohapsite, ućutkate, ali neće to tako lako ići. Ovo nije prijetnja- rekla je Bošnjak.

-Ne, nego je ljubav- odgovorio joj je predsjednik odbora Luiđ Škrelja (DPS).

Janko Vučinić (DF) ocijenio je da poslanici DPS-a pokazaju kukavičluk, jer se kriju iza državnih institucija.

-Tako vode borbu protiv nas. Ovdje se radi o progonu DF-a. Predlažem da podnesete zahtjev o zaštiti DPS-a i poslanika, da možete i dalje da pravite štetu i da vam niko ništa ne može. Propišite kaznu od 1.000 eura ako neko mrko pogleda poslanika- predložio je Vučinić. 

Škrelja je na to poručio da će DF realizovati svoje predloge kada bude na vlasti,  "a to će biti nikad".

Vučinić mu je odgovorio riječima "hoću da se zaštitite kao kvalitetna živina", nakon čega umalo nije došlo do fizičkog obračuna između Škrelje i Vučinića. Tuča je izbjegnuta intervencijom obezbjeđenja, a potom je sjednica prekinuta. 

prekidsjednice

Škrelja je, nakon što ga je Vučinić nazvao fukarom, tražio da Vučinić napusti sjednicu. 

Sjednica je nakon petnaestominutnog prekida nastavljena, ali su se od predstavnika DF-a vratili samo Mandić i Predrag Bulatović. 

Nakon što je Škrelja konstatovao da su se stvorili uslovi za nastavak sjednice, Bulatović je kazao da im je obezbjeđenje saopštilo da Janko Vučinić ne može da uđe u salu. 

-Neka javnost kaže ko vrijeđa, a ko ne. Ono na čemu insistiramo: Da li ste vi primijenili poslovnik? Vi Vučiniću niste izrekli nijednu opomenu. Vi me nećete uvrijediti, niti natjerati da vam vratim na isti način. Mi ne želimo sukobljavanje i vi ste prekršili poslovnik- ocijenio je Bulatović.

Škrelja je pojasnio da je prekinuo sjednicu "iz razloga što me je bilo sramota šta mi je sve Vučinić rekao".  On je potom pozvao sve poslanike koji su prisustvovali sjednici da uđu unutra.

Nakon toga su se u salu vratili svi predstavnici DF-a. Strahinja Bulajić (DF) je prvo ponudio svoje vrijeme nekom od kolega iz parlamentarne većine, a nakon njihovog odbijanja ih je pitao  šta je prethodilo ovome o čemu se danas raspravlja. 

-Da li su poslanici DF to uradili iz čista mira, ili nam je to palo napamet tek onako? Da li neko misli da su poslanici DF-a spremni da ćutke gledaju kako im uništavaju porodicu? Da li bi bilo u redu da ćutke pređemo preko namjere da se od nas naprave siledžije? Kada sebi odgovorite na ta pitanja sve ce vam biti jasno- poručio je Bulajić. 

Bulatović je dodao da imaju obavezu prema 80.000 grašana koji su glasali za DF  "i zbog toga smo ovdje".

"Ovaj parlament ulazi u političko ludilo. DF nije kriv za to", poručio je Bulatović.

admodbor

Milorad Vuletić (DPS) ocijenio je da je i od ove sjednice napravljena predstava za javnost. 

-Imunitet nije privilegija nekih ljudi, nego se uspostavlja zbog nezavisnosti parlamenta.   Mi ovdje radimo posao kako mislimo da je ispravno, prema savjesti. Ono što se dešavalo u skupštinskom holu je zastiđe za sve nas. Kako je sve to proteklo najbolje će odgovor dati pravosudni organi- podvukao je on.

Bogdan Fatić (DPS) istakao je da su fizički nasrtaji na kolege poslanike, posebno žene,  za svaku osudu. 

-Šta je smisao imuniteta? Naša obaveza je da nadležnim organima omogućimo da ispitaju ovaj slučaj do kraja- smatra Fatić.  

Ana Nikolić (DPS) je kazala da je poražavajuće verbalno obračunavanje poslanika, pogotovo sa ženama. 

-To govori da nismo napravili prave izbore poslanika. Ja sam za to da se okrivljenima skine imunitet- precizirala je Nikolić. 

Andrija Mandić (DF) najavio je da će, osim učestvovanja na odboru, doći i na plenarno zasijedanje. 

-Prije svega, pravosuđe ne radi svoj posao.  Već je punih šest mjeseci kako je Mihailo Čađenović u zatvoru. Potpuno nevin čovjek. Ne idemo kod institucija sistema jer znamo kakve su te institucije. Vi sad kažete da imamo povjerenja u sudstvo i vašeg aktivistu. Mi ćemo cijeli septembar da provedemo u sudovima, dok ćete vi raditi predizbornu kampanju. Vi učestvujete u jednoj velikoj predstavi- rekao je Mandić. 

Nakon što su poslanici DF-a izašli iz sale, članovi Administrativnog odbora su jednoglasno usvojili zahtjev Osnovnog državnog tužilaštva. 

I.D.

Video: TVCG

 

Portal Analitika