Kultura

Grad teatar: Komad Pelević i Dimitrijević o Sjevernoj Koreji na sceni između crkava

Autorski projekat Maje Pelević i Olge Dimitrijević „Sloboda je najskuplja kapitalistička riječ“ u produkciji BITEF teatra iz Beograda biće večeras igran na sceni između crkava od 21 čas i 30 minuta, u okviru 31. Grad teatra.
Grad teatar: Komad Pelević i Dimitrijević o Sjevernoj Koreji na sceni između crkava
Portal AnalitikaIzvor

Koreografiju je uradio Igor Koruga, muziku Anja Đorđević, kostime Ljiljana Dragović, dok je video montažu uradila Deana Petrović.

Predstava je premijerno izvedena prošle godine na jubilarnom 50. BITEF-u.

- Predstava „Sloboda je najskuplja kapitalistička riječ“ izvjesno je jedna od najoriginalnijih Bitefovih festivalskih produkcija u ovih 50 godina. Nju su osmislile, ali je i same izvode, dramaturškinje Maja Pelević i Olga Dimitrijević, a na osnovu svog istraživačkog puta u Pjongjang. Polazna tačka njihovog istraživanja jeste uvid da je, poslije pada Berlinskog zida, te nedavnog otopljavanja odnosa SAD i Kube, Sjeverna Koreja posljednji ostatak Hladnog rata, idealna za projekciju svih stereotipa o „neprijatelju“. U scenskoj formi dobro kontrolisanog turističkog putovanja, autorke suočavaju i ispituju propagandne obrasce i stereotipe totalitarnog režima Sjeverne Koreje i zapadnih neoliberalnih demokratija, te kako se u tom kontekstu reprezentuje i doživljava ideja slobode i kako se njome manipuliše – stoji u obrazloženju odabira ovog komada za izvođenje na BITEF-u.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.