Crna hronika

Mujović: Medojević u Hrvatskoj traži neku Julku koju je “silovao” Katnić

"Tačno je da sam ja taj V.M. iz transkripta razgovora kojeg je objavilo Specijalno državno tužilaštvo i tačno je da mi je tražen izvjesni predmet i da mi je nuđeno da nađem osobu koja bi, za novac naravno, rekla da je glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću navodno dao novac da bi mu izdejstvovao povoljno rješenje u jednom sudskom sporu. Dakle, sve što su Dnevne novine napisale juče je istina, ali ja sam ovaj razgovor prihvatio da čujete i ostatak priče, ukoliko želite, i o ovome i o drugim slučajevima u kojem se ja pominjem"
Mujović: Medojević u Hrvatskoj traži neku Julku koju je “silovao” Katnić
Portal AnalitikaIzvor

Ovako su Dnevne novine juče počele razgovor sa Veselinom Mujovićem, kojeg su pozvali nakon saznanja da je upravo on spomenut u transkriptima objavljenim 17. jula ove godine, koji otkrivaju da se protiv Specijalnog tužilaštva i Katnića vodi specijalni rat i traga za informacijama koje bi ga na bilo koji način mogle diskreditovati.

DN: Dakle, Vi ste taj V.M. U transkriptima se navodi da Vam je P. B. (Predrag Bulatović) tražio izvjesni predmet. O čemu se radi?

MUJOVIĆ: Riječ je o jednom predmetu koji se tiče osobe iz Nikšića, a koji je iz nekog razloga nekome bio sumnjiv. I ja sam im taj predmet dao. Htjeli su nešto da provjere, a ja sam trebao, odnosno bilo mi je ponuđeno da nađem tu osobu, pitam da li bi, za novac, rekla da je Katniću dala pare za posredovanje u donošenju što povoljnije sudske odluke u tom predmetu. Ali, ja to nijesam prihvatio.

DN: Iz objavljenih transkripata stiče se utisak da ste bili u dobrim odnosima sa Andrijom Mandićem i Bulatovićem. Da li su još neke usluge tražili od Vas?

MUJOVIĆ: Ne bih rekao da sam ni u dobrim ni u lošim odnosima. Tačno je da su tražili od mene da sortiram informacije koje dobijaju, obzirom da ima puno lažnih podataka i priča. Nijesam ni to prihvatio.

DN: Zašto niste prihvatili? Koliko nam je poznato, ne radite nigdje…

MUJOVIĆ: Pa iz nekoliko razloga, ali je presudno bio razgovor u kojem sam čuo kako pominju kuću specijalnog tužioca u Novom selu. Znaju kakva je bila prije, kakva je sad. Dakle, bilo mi je jasno da se ta kuća, odnosno njen vlasnik, nadziru, a to se ne radi iz čista mira. Kasnije sam saznao da Katnićevo kretanje prati najjača ekipa kriminalaca na Balkanu, možda i u Evropi. To su Legijini ljudi, i ti ne nadziru nikog tek tako. Kad sam to sve sabrao, povukao sam se iz ove priče, odnosno odlučio da se više ne srijećem sa ovim iz Fronta niti me oni u zadnje vrijeme zovu.

DN: Gdje ste se srijetali sa liderima Fronta? Da li ste bili pod mjerama tajnog nadzora?

MUJOVIĆ: Dva puta smo sjedjeli u kafiću „G“ u Moskovskoj ulici. Tamo se, inače, okuplja jedna grupa poštenih ljudi, različitih političkih opcija, koji nemaju mnogo novca, i koji tamo dolaze da ukrste svoja mišljenja, ali se ne svađaju. Dolaze da se druže. Tamo često idem i tamo sam se jednog dana sreo sa Bulatovićem i Mandićem. U jednom trenutku je Bulatović pomenuo Katnićevu kuću, da je prvo bila “mala”, pa onda “velika”. Kad sam to čuo nije mi bilo svejedno. Kako oni znaju kakva je kuća bila, kakva je sad, kolika joj je ograda…? Znači da neko dolazi da je obilazi. A pošto su mediji pisali da se njemu prijeti, a u međuvremenu sam i ja imao saznanja da su bivši Legijini specijalci koji su kriminalne prošlosti u Crnoj Gori, pravo da Vam kažem uplašio sam se da se nekom nešto ne desi.

A ko je i da li je bio pod mjerama tajnog nadzora nije mi poznato. Odgovor na to pitanje ima samo glavni specijalni tužilac. Znam da je telefon imao Bulatović, a je li on praćen ili je on snimao, pojma nemam.

DN: I to su bili jedini vaši susreti sa liderima Fronta?

MUJOVIĆ: Ne. Sreo sam se sa njima i u Hercegovačkoj ulici u prostorijama stranke (Nova srpska demokratija), u kancelariji Andrije Mandića. Tada smo pričali o optužnici u slučaju “državni udar”. Rekli su mi da navodno imaju puno dokaza protiv Katnića. O njemu su govorili isključivo u negativnom kontekstu, i jesam im tada rekao da je pošten čovjek i vrhunski pravnik i da ga ne mogu diskreditovati tražeći mu pravničke greške i optužujući ga za nemoral.

DN: Ali, DF ga upravo za to optužuje, odnosno pokušava ga diskreditovati i kao pravnika i kao čovjeka…

MUJOVIĆ: Sve mi je to poznato, ali nije bitno šta pričaju, nego da li nešto imaju. Činjenica je da intenzivno sakupljaju informacije, ali i da i sami sumnjaju u to što dobijaju. Da ne sumnjaju ne bi tražili od mene da im sortiram informacije, što ja nijesam prihvatio.

DN: Je li Vam poznato ko sve u Demokratskom frontu vodi istragu protiv Katnića?

 

MUJOVIĆ: Za to je zadužen Nebojša Medojević, i on je fokusiran na Hrvatsku. Tragaju za nekom Julkom, koja bi rekla da je specijalni tužilac navodno silovao prije četvrt vijeka. Hrvatska im je glavna za istragu. Rekli su mi za jednog čovjeka iz Hrvatske. Medojević je trebao da ide kod njega, a ta osoba je trebala da kaže da ga je Katnić mučio i uzeo novac. Kada sam vidio da je specijalni tužilac Hrvatske rekao da od tog nema ništa, shvatio sam da su htjeli da naprave budalu od mene. Teško!

DN: U septembru se nastavlja suđenje u kojem ste Vi optuženi da ste pokušali da uzmete novac od Svetozara Marovića. Kako će se Vaša priča završiti?

MUJOVIĆ: Nema nikakvog osnova za moju odgovrnost. Vidjećete sve u septembru, tada ću reći mnogo toga što će iznenaditi crnogorsku javnost. Ja moram braniti sebe i porodicu na legalan način. Imam materijalne dokaze kojima ću se braniti i odbraniti uz pomoć mog mladog advokata Momčila Vuksanovića.

DN: Kako ste se uopšte našli kao dio budvanske afere?

MUJOVIĆ: Prijavio me Marović. Optužen sam da sam organizovao kriminalnu grupu da bih reketirao Sveta i odležao sam u Spužu 13 mjeseci. Problem je bio što moji svjedoci nijesu u Crnoj Gori, nego u Sloveniji i Italiji i oni su saslušani kasno, poslije godinu dana.

Kako sam došao u situaciju da se povežem sa Marovićem?

Firma iz Londona čiji je vlasnik Olivera Ilinčić, čuvena Olivera, zamolila da riješim spor između nje i Sveta, vezan za jednu parcelu pored hotela Splendid, što sam ja i uradio i uspio da to riješim. Kad sam to završio, onda me je Sveto zamolio da njemu riješim problem sa Oliverom Ilinčić jer ona njemu duguje 12,5 miliona eura iz nekih novčanih transakcija kupovine i prodaje zemlje. Radeći na tom slučaju, vidio sam dokumentaciju koja mi je odmah bila sumnjiva. Tražeći papir za papirom, vidio sam da se radi o ogromnoj pljački, najvećoj u Crnoj Gori i to sam lično ja prijavio Specijalnom državnom tužilaštvu.

DN: Šta je sa novcem za koji Vas Marović optužuje?

MUJOVIĆ: To je lažna optužba. Ja sam od Marovića dobio 13.500 eura za troškove prebacivanja para u Italiju. Tri puta sam nosio novac, ukupno sam ponio oko 550.000 eura kako bi bilo zataškano provjeravanje računa Marovića u švajcarskoj banci. Prvi put sam nosio novac u grad Aćekato između Vinćence i Verone. Tu su me čekali neki advokati kao i jedna moja prijateljica koja je prevodila. Pare su odatle nošene u Švajcarsku. Za sve to ja sam dobio 13.500 eura za troškove. Ja za te pare mogu da kažem da mi ih Marović nije dao, jer nema svjedoka, ali kažem da mi ih je dao, jer je tako bilo. Znam da su ta dva advokata iz Italije kasnije dali izjave pred specijalnim tužiocem.

Bolje da me ne čačkaju

DN: Poslije ovog razgovora vjerovatno ćete biti meta DF i drugih političkih subjekata sa opozicione scene koji kritikuju i pokušavaju da diskredituju Katnića…

MUJOVIĆ: Ti iz opozicije koji se toliko busaju u poštenje bolje da me ne čačkaju, da im ne donesem dokaz kako su uzimali pare da glasaju za nešto. To su sve velika imena iz različitih političkih opozicionih struktura. Prepoznaće se oni. Zato im Veselin Mujović smeta, zato je nezgodan svjedok.

DF se griješi sa Čađenovićem

DN: Imamo informaciju da je Čađenović, vozač Andrije Mandića koji je u pritvoru, bio jedno vrijeme sa vama u istoj prostoriji. Je li to tačno?

MUJOVIĆ: To je istina. Taj mladić je jako dobar i čestit, takva je čitava familija. Ne znam je li vozio Ananija Nikića ili nije, niti me zanima, ali se radi o dobrom momku koji leži u zatvor dok se lideri Fronta zatvaraju u Skupštinu, opstruišu sud i čine sve da prolongiraju proces. Svo to vrijeme Čađenović treba da provede u zatvoru. Što se nijesu založili za njega kao što su se založili za sebe?

Izvor: Dnevne novine

Portal Analitika