Abiznis

Radunović o kreditu za gradnju auto-puta: Na kursnim razlikama u plusu 18,2 miliona

Na osnovu kursnih razlika za kredit za gradnju auto-puta trenutno smo u plusu 18,2 miliona eura - kazao je ministar finansija Darko Radunović.
Radunović o kreditu za gradnju auto-puta: Na kursnim razlikama u plusu 18,2 miliona
Portal AnalitikaIzvor

On je, odgovarajući na pitanje Filipa Vukovića (DPS) objasnio da je koristio srednji kurs. Vuković je zamolio ministra da objasni, pošto se često sa određenih adresa manipuliše radi uznemiravanja javnosti, šta bi značilo za kredit, koji je ukupno iznosio blizu milijardu, kada bi kurs ostao ovakav i nakon isteka valutnog roka.

Podsjetio je da je kurs dolara u odnosu na euro na najnižem novou u posljednje tri godine.

- Na 30. jun 2017. ukupno zaduženje za izgradnju trase Bioče - Mateševo bilo je 233,5 miliona dolara, odnosno 204,6 miliona eura. Ukupan dug na 21. jul 2017. iznosi 203.3 miliona eura, što je za 18,2 miliona manje nego 31. decembra 2016, kad je iznosio 221,5 miliona – objasnio je Radunović.

Vuković je zamjerio ministru što ne akcentuje marketinški dio.

- Kad je sklopljen ugovor o kreditu odnos je bio 100 eura za 109 dolara, pa je kurs skočio i počele su kritike da je zaključen loš posao. Sada imamo najniži dolar u posljednje dvije godine i uštedu od devet odsto, odnosno 100 miliona na ukupan kredit - kazao je Vuković i ocijenio da je kredit sa Kinezima bio najbolji posao.

Marija Ćatović (DPS) je pitala zašto ugostitelji gosta prije nego zatraži uslugu pitaju da li plaća kešom ili karticom i kako se za svaku pojedinačnu uslugu mora izdavati račun, a ne nakon kompletne usluge.

- Poreski obveznici nijesu obavezni da odvojeno vode evidenclju o načinu plaćanja. Međutim, ugostiteljski softveri obično razdvajaju prihode naplaćene karticama od gotovog novca, što je vjerovatno potreba ugostitelja – objasnio je ministar.

Izvor: Pobjeda

Foto: gov.me

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
V Vanja M
25.07.2017. 11:08

Rodni, kako tvoj san???

0
0