Abiznis

Simović: Spriječen uvoz 200 tona hrane u CG zbog visokog sadržaja pesticida

Zbog nedozvoljeno visokog sadržaja rezidua pesticida, do 21. jula spriječeno je da se na tržište Crne Gore plasira preko 200 tona hrane koja nije ispunjavala zahtjeve bezbjednosti, čime je zaštićeno zdravlje ljudi, kazao je ministar poljoprivrede Milutin Simović.
Simović: Spriječen uvoz 200 tona hrane u CG zbog visokog sadržaja pesticida
Portal AnalitikaIzvor

On je, odgovarajući na poslaničko pitanje, kazao da je, od januara do danas izvezeno je 10 puta više krompira nego prošle godine u istom periodu, dok je izvoz lubenice 180 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine. 

"Do sada je izvezeno oko 1.800 tona lubenice. Bilježi se i pad uvoza ovih kultura. Uspješno se realizuje plasman paprike, paradajza, krastavaca i drugih kultura", kazao je Simović.

On je saopštio da je Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove od juna povećala frekventnost laboratorijskih analiza kojima se utvrđuje bezbjednost hrane.

"Cilj ovakvog pristupa je zaštita zdravlja potrošača kroz procjenu rizika bezbjednosti hrane", kazao je ministar i naglasio da je do 21. jula kontrolom pošiljki iz uvoza zabranjeno stavljanje u promet 36 raznih pošiljki hrane, od čega se najveći broj odnosi na povrće i voće.

Ministar je kazao da je, u cilju rješavanja problema plasmana domaćih poljoprivrednih proizvoda, u ovogodišnjem Agrobudžetu kreiran, u okviru mjera za stabilizaciju tržišta, Program intervencija na tržištu.

Ovim Programom je predviđena podrška za skladištenje i distribuciju poljoprivrednih proizvoda u uslovima većih poremećaja na tržištu. Vodeći računa o tržišnim kretanjima i održavanju stabilnosti dohotka poljoprivrednih proizvođača, posebnu pažnju smo posvetili tržištu najosjetljivijih sektora, a posebno povrća i voća", kazao je Simović.

On je saopštio da su, na dnevnom nivou, pratili stanje na tržištu, uključujući analizu cijena, dinamiku prispjeća domaće proizvodnje.

"Pratili smo uvoz i izvoz, kvalitet i kvantitet ponude i posredstvom savjetodavnih službi dnevno komunicirali sa poljoprivrednim proizvođačima. Bez obzira na brojne izazove i, razumljivo, očekivanja poljoprivrednih proizvođača, uspjeli smo da održimo stabilne cijene i u periodima kada je prijetila opasnost drastičnog pada cijena, što bi značajno ugrozilo dohodak poljoprivrednih proizvođača", rekao je Simović.

Simović je ocijenio da se pravovremeno reagovalo i, u granicama mogućeg, održala stabilnost.

"Obezbijedili smo podršku skladištenja viškova krompira, lubenice i maline", kazao je ministar odgovarajući u Skupštini na poslaničko pitanje.

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_65324
25.07.2017. 11:01

BRAVO SIMOVICU !

0
2
R Rukfaš
25.07.2017. 06:48

A izvoz prerađivačke ndustrije? Drvoprerade? Ribarstva? Duvanske industrije?

2
0
N Nis Moracu
25.07.2017. 05:28

Nemogu da vjerujem da se desilo kod nas to , Ako nije miglo uci na granucu ,onda je sigurno proslo pored granice ,Dali min Simovic bas misli da mu gradani vjeruju kao za sve ranije, A posebno njemu

4
1
@ @
25.07.2017. 11:23

tek kad vidim Simovica kako se zadovoljno smije shvatim kako sam srecan sto imamo njega za ministra.Jos da nekako prodam paradajz koji proizvedem

0
0