Društvo

Zenka: Unaprijeđivanje odnosa između države i vjerskih zajednica

Vlade Crne Gore je posvećena uređivanju i unaprijeđivanju odnosa između države i vjerskih zajednica, saopštio je Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka u Barskoj nadbiskupiji, gdje je posjetio Monsinjor Rrok Gjonllesaja sa svojim saradnicama Žanom Filipović, generalnom direktoricom za odnose sa vjerskim zajednicama i Katarinom Pecović, savjetnicom.
Zenka: Unaprijeđivanje odnosa između države i vjerskih zajednica
Portal AnalitikaIzvor

Zenka je naglasio da je i njegova posjeta organizovana u cilju boljeg upoznavanja sa djelovanjem Barske nadbiskupije, tehničkim detaljima i jačanju saradnje sa istom.

Prema njegovim riječima, vjerske zajednice u Crnoj Gori akumuliraju značajan društveni potencijal, a u osnovi vjerskih učenja su univerzalne društvene vrijednosti odnosno pricipi na kojima se zasniva vladavina prava.

Iz pomenutih razloga, ovaj društveni potencijal važan je faktor stabilnosti i predstavlja međusobno uvažavanje, toleranciju, poštovanje ljudskih prava i sloboda, multikulturalnost i multikonfesionalnost, demokratiju, ukratko građansku matricu našeg društva, naveo je ministar.

Barski nadbiskup Monsinjor Rrok Gjonllesaj zahvalio je iskreno ministru na pažnji i razumijevanju važnosti otvorenog dijaloga u saradnji. On je istakao da Barska nadbiskupija, odnosno Katolička crkva u Crnoj Gori, nema otvorenih pitanja unutar svog djelovanja sa drugim vjerskim organizacijama i crkvama.

Sagovornici su se saglasili da je Crna Gora jedno raskršće civilizacija, mjesto susreta pravoslavlja, katolicizma i islama, judaizma. Društva sa takvih prostora često su, kao po pravilu, opterećena viševjekovnim sukobima i teško dosežu vrijednost građanskog društva, što u Crnoj Gori nije slučaj.

Zajednički je ocijenjeno da je svijest o univerzalnoj vrijednosti slobode u najširem smislu, bez obzira na vjeru i naciju, omogućila crnogorskom društvu da se izgradi kao građansko, valorizujući na taj način bogatstvo različitosti koje ga krasi.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.