Svijet

FARK od 1. septembra postaje stranka

Pobunjenici iz kolumbijskog ljevičarskog pokreta FARK najavili su da će od 1. septembra djelovati kao politička partija, jer prelaze na građanske aktivnosti u okviru istorijskog mirovnog sporazuma, prenose svjetske agencije.
FARK od 1. septembra postaje stranka
Portal AnalitikaIzvor

"Javno ćemo osnovati stranku 1. septembra na Trgu Bolivar u Bogoti", rekao je gerilski komandant Karlos Antonio Losada za AFP nakon konferencije za novinare.

FARK je, inače, prije skoro mjesec dana okončao svoje razoružanje, podsjeća francuska agencija.

"Sklopili smo mir da bismo učestvovali u politici", rekao je glavni pregovarač te grupe Ivan Markes.

Sporazumom koji su gerilci potpisali sa vladom Huana Manuela Santosa, poslije četiri godine pregovora, okončan je sukob koji je trajao 53 godine. Oko 7.000 boraca FARKA predalo je oružje pod nadzorom UN.

Ime i program nove partije će biti odlučeni na kongresu FARKA u avgustu, malo prije zakazane posjete pape Franje Kolumbiji. Posjeta se dešava u čast mira i pomirenja u zemlji.

Kolumbijska vlada od februara u Ekvadoru vodi pregovore sa Armijom nacionalnog oslobođenja (ELN), posljednjom još uvijek aktivnom pobunjeničkom grupom u Kolumbiji.

Tokom više od pola vijeka, u kompleksni oružani sukob u Kolumbiji uključeno je bilo oko 30 gerilskih grupa, ekstremno desnih paravojski koje su zvanično raspuštene 2006, i snage reda. U sukobima je stradalo najmanje 260.000 ljudi, nestalo više od 60.000 a više od sedam miliona je raseljeno. 

Portal Analitika