Svijet

Haški sud: Simatović i Stanišić na privremenoj slobodi

Nekadašnjem šefu državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom saradniku Franku Simatoviću Frenkiju odobreno je puštanje na privremenu slobodu tokom ljetnje pauze, s tim da se Stanišić mora vratiti do 27. septembra, a Simatović do 16. avgusta, saopšteno je iz Haškog tribunala, prenosi Tanjug.
Haški sud: Simatović i Stanišić na privremenoj slobodi
Portal AnalitikaIzvor

Pretresno vijeće donijelo je tu odluku 19. jula, a ona je danas objavljena, navodi se u saopštenju Mehanizma za međunarodne krivične tribunale.

Kako se navodi u odluci, Simatovića i Stanišića holandske vlasti treba da transportuju do holandskog aerodroma 21. jula, ili prvog dana poslije tog datuma kada to bude izvodljivo.

Odatle treba da otputuju u Srbiju, pod nadzorom ovlašćenih zvaničnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

U odluci su, takođe, taksativno navedena pravila kojih se Simatović i Stanišić moraju pridržavati dok su na privremenoj slobodi, kao i obaveze Vlade Srbije u vezi sa njihovim boravkom na privremenoj slobodi.

Sud, između ostalog, traži da Vlada Srbije obezbijedi da institucija koja bude liječila Stanišića tokom boravka na privremenoj slobodi, uključujući VMA u Beogradu, obavijesti sud u najkraćem mogućem roku o njegovom prijemu i toku liječenja, kao i da omogući medicinskim ekspertima koje imenuje Pretresno vijeće da ga pregleda u bilo kom trenutku.

Stanišić je zatražio od suda u Hagu da, zbog bolesti, bude pušten na privremenu slobodu do kraja dokaznog postupka optužbe ili do kraja ljetnje sudske pauze.

Stanišić, koji boluje od hronične bolesti organa za varenje i depresije, zatražio je prije početka ponovljenog suđenja da mu bude dozvoljeno da prvi dio prati iz Beograda, ali je to odbijeno u maju, uz obrazloženje da je neophodno da optuženi budu prisutni tokom uvodne riječi tužilaca.

Tada nije isključena mogućnost da kasnije Stanišiću bude dozvoljeno da prati proces iz Srbije, što dozvoljava i pravilnik suda.

Privremeno puštanje na slobodu zatražio je i njegov saradnik Franko Simatović Frenki, a o oba zahtjeva odlučivalo je veće kojim je predsjedavao sudija Barton Hol.

U prvom suđenju Haški tribunal oslobodio je 29. maja 2013. Simatovića i Stanišića svih pet tačaka optužnice (zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom ratova u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995).

Apelaciono vijeće Tribunala 15. decembra 2015. usvojilo je žalbu Tužilaštva i poništilo oslobađajuću presudu i naložilo ponavljanje procesa.

Odbrana Simatovića kojem je 13. juna počelo ponovljeno suđenje zajedno sa Stanišićem zbog optužbi da su počinili ratne zločine nad Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95, najavila je da će ljetnju pauzu u radu suda iskoristiti za pripremu odbrane.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.