Kultura

“Retrospektiva decenije trajanja - Hercegnovski strip festival“ u Ministarstvu kulture

Izložba “Retrospektiva decenije trajanja - Hercegnovski strip festival“ otvorena je u Ministarstvu kulture.
“Retrospektiva decenije trajanja - Hercegnovski strip festival“ u Ministarstvu kulture
Portal AnalitikaIzvor

Na otvaranju je govorio prof.mr Janko Ljumović, ministar kulture, koji je rekao: “Hercegnovski strip festival kvalitetom realizovanih programa, autentičnim i neformalnim pristupom, na najbolji način odražava sve vrijednosti i posebnosti alternativne hercegnovske scene i duh gradske kreativne zajednice, koju ovakvi projekti čine još snažnijom. Kada pogledamo festivalske plakate prethodnih deset izdanja festivala prezentovanim na ovoj izložbi, kao i pojedinačne radove autora iz različitih zemalja vidimo i jedan novi pogled na grad, kao mjesto susreta bogatog kulturnog nasljeđa Herceg Novog i poznatih i novih strip junaka.”

“Vjerujem da nam strip autori u budućnosti mogu donijeti zanimljive i inovativne produkcije radova koji će nastati u Crnoj Gori i koji treba da imaju različite linije podrške za svoj rad,” zaključio je ministar Ljumović.

Otvaranju su prisustvovali organizatori Hercegnovskog strip festivala Jovan Subotić, NikolaĆurčin i Nebojša Mandić. Jovan Subotić je govorio o iskustvima saradnje sa poznatim međunarodnim autorima umjetnosti stripa, te o značaju ovog festivala za  popularizaciju stripa i unapređenje gradske kulturne scene.

Postavka obuhvata radove internacionalnih autora nastale tokom prethodnih deset godina održavanja Hercegnovskog strip festivala. Među zastupljenim autorima su Rufus Dajglo (Velika Britanija), Đuilermo Ortego (Velika Britanija), Paolo Motura (Italija), Valter Trono (Italija), Nikola Ćurčin (Crna Gora), Stevan Subić (Srbija), Iztok Sitar (Slovenija), Igor Kordej (Hrvatska) i drugi.

Udruženje ljubitelja stripova “Hercegnovski strip festival – HFS” osnovano je 2007. godine s namjerom da “vrati” strip i obnovi interesovanje za formu koja je u Crnoj Gori u dužem vremenskom periodu bila zanemarena.

Prvi HSF održan je u septembru 2007. godine. Od tada je u okviru festivala održano više od stotinu izložbi, veliki broj predavanja i promocija, kao i mnoge radionice za učesnike svihuzrasta. Tokom protekle decenije, HSF kao festival okrenut prvenstveno međunarodnoj strip sceni, predstavio je oko 140 autora i autorki sa evropskih prostora. Među njima su i značajna imena svjetske strip scene, poput Williama Simpsona, Waltera Trona, Igora Kordeja, Rufusa Daygloa, Paola Moture...

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.