Crna hronika

Mandić i Bulatović: Stanković da objavi oba razgovora

Funkcioneri Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Predrag Bulatović, zatražili su danas od vrhovnog državnog tužioca, Ivice Stankovića, da integralno objavi njihova dva razgovora sa još jednom osobom i saopšti na osnovu koje odluke su bili pod mjerama tajnog nadzora.
Mandić i Bulatović: Stanković da objavi oba razgovora
Portal AnalitikaIzvor

Funkcioneri DF-a su, kako su ranije i najavili, danas uputili Stankoviću dopis, podsjećajući da su dva dana prije početka suđenja, na sajtu Vrhovnog državnog tužilaštva postavljeni izvodi iz razgovora koje su Mandić i Bulatović vodili, u dva navrata, u jednom podgoričkom kafiću.

„Dakle, na javnom mjestu, sa jednom osobom. Očigledno je da se izostavljanjem najvećeg dijela razgovora, namjernim njegovim kidanjem i dovođenjem u drugačiji poredak željela ostvariti namjerna manipulacija i nanijeti konkretna šteta učesnicima razgovora“, naveli su Mandić i Bulatović.

Oni su pozvali Stankovića da integralno objavi oba razgovora, „kako bi javnost mogla sagledati šta su bili stvarni motivi i namjera Glavnog specijalnog tužioca kada je objavio montirani transkript dva razgovora o kojima je već bilo riječi“.

„Tražimo da nas zvanično obavijestite kako i na osnovu koje odluke, a na temelju kog zakonskog uporišta i ustavnog osnova ili međunarodnog demokratskog i pravnog standarda, Vaše tužilaštvo (u ovom slučaju jedan dio vašeg jedinstvenog organa - Specijalno državno tužilaštvo) je sprovodilo ove mjere tajnog nadzora nad nama dvojicom. Pretpostavljamo da se radi o video i audio prisluškivanju u zatvorenom prostoru“, kaže se u dopisu.

Oni, kako je rekao, traže da im Stanković odgovori „na koji način su za Vaše potrebe sproveli mjere tajnog nadzora specijalizovane službe Agencije za nacionalnu bezbjednost i Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova, pošto su jedino one nadležne da po odluci nadležnih državnih organa sprovode ove mjere“.

„Tražimo da upoznate nas i crnogorsku javnost kojim se razlozima rukovodilo tužilaštvo da javno objavi štelovane transkripte razgovora na sajtu tužilaštva, a time i u medijima, i na osnovu kog pravnog i zakonskog utemeljenja je to urađeno, odnosno koji je to javni interes tako nešto zahtijevao“, kazali su Mandić i Bulatović.

To ih, kako su rekli, to ih posebno interesuje zato što su „kompilacijom i montažom“ iz snimljena dva razgovora sa trećom osobom, u poznatom podgoričkom kafiću, „svjesnom namjerom tužilaštva izostavljeni ključni stavovi koje smo nas dvojica tokom tih razgovora saopštavali, a posebno oni koji se odnose na zloupotrebe tužilaštva od strane Vašeg bliskog saradnika, Glavnog specijalnog tužioca, i ostrašćenost koju on pokazuje u odnosu na DF, njegove lidere i funkcionere“.

„Posebno nas interesuje zašto nijesu objavljene naše sumnje koje smo osnovano izrazili, a odnose se na moguću korupciju koja je bila sastavni dio i tih razgovora, a zbog koje sve procese i pokreće Glavni specijalni tužilac prema DF-u i njegovim liderima“, navedeno je u dopisu.

Mandić i Bulatović poručuju Stankoviću da su im na postavljena pitanja potrebni odgovori kako bi oni i javnost saznali na koji način se u Crnoj Gori zloupotrebljavaju mjere tajnog nadzora nad opozicionim političarima.

„I kako bi istovremeno pokazali domaćoj i stranoj javnosti kako su ove radnje privatizovane od strane lica koja su u realizaciji vlastitih ciljeva spremna na najgrublja kršenja ljudskih prava i zagarantovanih sloboda“, dodaju oni.

Od posebnog je značaja, kako su naveli, da dobiju informaciju šta je u konkretnom slučaju uradio organ na čijem je Stanković čelu.

„Mi očekujemo što hitnije odgovore nakon kojih imamo namjeru da, na osnovu Ustava, međunarodnih i demokratskih standarda i zakona Crne Gore, pokrenemo procese pred nadležnim domaćim i inostranim institucijama“, kazali s Mandić i Bulatović.

Oni su, kako su dodali, ubijeđeni da iza neovlašćenog snimanja razgovora koje su imali sa trećom osobom lično stoji Glavni specijalni tužilac i da je „montirana kompilacija djelova razgovora sračunata za potencijalnu kompromitaciju DF-a“.

„Ovom prilikom nećemo ulaziti u razmatranje zašto Vi lično niste napravili ogradu od ove aktivnosti, čime ste praktično čitavo tužilaštvo stavili iza ovog slučaja, a time i na stranu onih koji brutalno krše zakone, osnovna ljudska prava i najviše međunarodne i demokratske pravne standarde“, kaže se u dopisu.

Mina

Portal Analitika

Komentari (8)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
T Tara
24.07.2017. 20:40

Oni nekom da naredjuju...oni su vec davno trebali u zatvor!

3
1
N Naivnost
24.07.2017. 16:11

U držžavi u kojoj je u toku zabrana višepartizma i ponovno uvodjenje jednopartijskog sistema, gospoda Mandić i Bulatović ovim zahtjevom nesvjesno pokazuju da vjeruju crnogorskom pravosudju. Nevjerovatna naivnost.

6
10
G Guest_31816
24.07.2017. 14:49

ONI NE DEMANTUJU STA SU RADILI ?

15
5
G Guest_97924
24.07.2017. 14:49

ONI NE DEMANTUJU STA SU RADILI ?

17
4
a aoh
24.07.2017. 14:40

Uh prepadoste me. Strekoh od vaseg naredjivackog tona i pojave

16
5
m mila
24.07.2017. 14:30

Ovi su se nesto zbunili. Treba im objasnit da nijesu oni SDT nego optuzeni. Koljenice nijesu dobre za krvne sudove definotivno

19
7
A Alo !
24.07.2017. 17:01

Ko ste vi da bilo sta od bilo koga trazite ? Kad ste bukali i galamili filovani ruskim milionima po Crnoj Gori uvjerenui 1000 % da cete biti vlast , onda niste brinuli o tome. Vi ste zvanicno okrivljeni za najteza krivicna djela, terorizam, izdaju u saradnji sa strancima, pranhe novca, nasilnu promjenu vlasti, planiranje nasilja i atentata... I sad se kao pitate otkud pravo drzavnim institucijama nadleznim po Ustavu i zakonima DRZAVE Crne Gore pravo da se brani, da stiti mir i bezbjednost, ustavni poredak, nezavisnost i suverenitet zemlje, koji ste upravo VI svojim aktivnostima opasno ugrozili i zbog cega vam se sudi !

9
5
U Upaj
24.07.2017. 14:17

Zašto da se sve ne objavi, tako je najpostenije.

1
12