Društvo

PODGORICA: Cijena vode ostaje nepromijenjena

Cijena vode ostaje nepromijenjena. Glavni grad i Vodovod i kanalizacija će nastaviti aktivnosti na stvaranju održivog modela za obezbjeđivanje finansijskih sredstava koje će omogućiti nastavak ulaganja u širenje vodovodne i kanalizacione mreže, kao i održavanja postojeće. Nakon pažljivog razmatranja svih argumenata, uprava grada i menadžment Vodovoda i kanalizacije su došli do rješenja da se nedostajuća sredstva obezbijede bez povećanja cijena vode, saopšteno je iz Glavnog grada.
PODGORICA: Cijena vode ostaje nepromijenjena
Portal AnalitikaIzvor

Podsjećamo da je Vodovod i kanalizacija d.o.o. kao društvo u okviru Glavnog grada nadležno za snabdijevanje vodom i tretman otpadnih voda, uradilo ekonomsko- tehničku analizu utemeljenu u propisima koja odgovara realnoj potrebi razvoja vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Glavnom gradu, i koja je, i pored prijedloga za uvećanje, zadržala praktično najmanje cijene vode u državi i regionu.  Naime, pred Glavnim gradom i  Vodovodom je jedan od najvećih i najvrednjih projekata za dalji razvoj grada, a to je izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda sa inseneracijom mulja. On je nesumnjivo najpreča potreba grada koja, uz to,  nosi jedan novi kvalitet i dobar pravac i u zaštiti životne sredine, prvenstveno ekosistema Morače i Skadarskog jezera, ali i podzemnih voda koje su jedno od najvećih bogatstava Podgorice.

Prilikom svake investicije je neophodno napraviti i racionalnu strategiju finansiranja projekata. Kroz detaljne analize i studije izvodljivosti koje su radile prestižne njemačke kompanije Fichner i Avi Plan iskazano je realno očekivanje da bi Podgorica, kao grad sa sve većim brojem stanovnika i izrazito niskom cijenom vode, trebalo da ima i veći broj priključaka na buduće postrojenje, kako bi novoizgrađeni kolektorski sistem mogao da funkcioniše na stabilan i održiv način. U tom kontekstu se i logično nameće potreba svake odgovorne vlasti da, i prije samog stavljanja u funkciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, preinvestira u širenje kolektorske mreže i na taj način omogući veći broj priključaka. Za investicije su neophodna sredstva i jedna od preporuka, kroz komunikaciju sa Njemačkom razvojnom bankom i njihovim ekspertima, a što je i indirektno sadržano i u preporukama MMF-a, bila je korekcija tarifa kako bi obezbijedili finansije za realizaciju projekta. To je bila jedna od opcija - da se korekcijama tarifa obezbijede nedostajuća sredstva za realizaciju investicije, i  funkcionalno održavanje budućeg postrojenja.

Glavni grad je, međutim, uvažavajući sve stručne, tehničke i ekonomske pokazatelje sadržane u prijedlogu za povećanje tarifa, kroz pažljivo sagledavanje svih parametara, zaključio da nisu iscrpljene sve mogućnosti u traženju modela za obezbjeđivanje finansijskih sredstava koje bi stvorile neophodne pretpostavke za dalje investicije u širenju vodovodne i kanalizacione mreže i održavanje postojeće, kako taj teret ne bi direktno pao na građane.

Podsjećamo da je potreba za definisanje cijena usluga i servisa koje obezbjeđujemo sa nivoa gradske uprave stvar sveobuhvatnih i cjelovitih analiza, u ekonomsko-tehničkoj ravni, i odgovornog odnosa prema građanima i privredi. 

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Astro
24.07.2017. 23:29

...do posle izbora...pa ako ostane ista ekipa bice isto kao i sa naknadama za majke sa troje i vise djece...

0
0
n neso
24.07.2017. 20:57

Visoka je cijena i dosad bila. Bašte se ne zalivaju. TO JE STANDARD.

0
0