Abiznis

MARKOVIĆ: Ostajemo pri stavu da se gradi drugi blok TE Pljevlja

Premijer Duško Marković saopštio je da Vlada još nije odlučila da li će tražiti novog strateškog partnera nakon izlaska A2A iz EPCG, navodeći da je cifra od oko 35 milona, koliko u sedmogodišnjem periodu treba izdvajati za vraćanje akcija italijanske kompanije u državno vlasništvo, nije mala ali da se može obezbijediti iz prihoda EPCG.
MARKOVIĆ: Ostajemo pri stavu da se gradi drugi blok TE Pljevlja
Portal AnalitikaIzvor

Marković je, odgovarajući na premijerskom satu na pitanje poslanika Socijaldemorkata Vujice Lazovića da li postoje prepreke za izgradnju drugog bloka termoelektrane (TE) u Pljevljima, rekao da Vlada ostaje pri stavu da treba graditi drugi blok, između ostalog i zbog obezbjeđivanja toplifikacije u tom gradu, dodajući pritom da novi menadžemt EPCG koji je delegirala Vlade ne može imati izgovore kada je u pitanju realizacija tog projekta, niti zazore koje je imalo bivše rukovodstvo EPCG iz redova A2A

- Nakon pokretanja put opcije A2A nema pravo da blokira izgradnju drugog bloka TE. Potreba i obaveza za eksploatacijom termoenergetskih resursa Pljevalja ostaje neupitna. Moramo obezbijediti toplifikaciju, dostupno i pouzdano grijanje i podizanje kvaliteta vazduha na optimalan nivo u tom gradu. Za realizaciju ovih planova ne može biti nikakvih izgovora za koje je rezerve iskazivao bivši menadžment A2A – rekao je Marković.

Premijer je naveo da je bilo interesovanja renomiranih energetskih kompanija kada je A2A početkom godine kušala da proda svoje akcije. On je rekao da će Vlada sagledati šta je najbolje za državu, posebno zbog toga što prva rata od 35 miliona dospijeva na isplatu 1. maja 2018. godine.

Marković je rekao da je imenovanjem novog menadžemta EPCG od strane Vlade počela da se realizuje tzv. put opcija na osnovu koje država može u sedam godišnjih rata za ukupno 250 miliona eura da kupi akcije A2A. Država je, podsjeća on, 2009. prodala akcije A2A za 434 miliona eura.

Portal Analitika