Politika

Abazović: Ne isključujem mogućnost kandidature za predsjednika

Zajednički kandidat za predsjednika države najbolje je rješenje za opoziciju, ali na njega niko ne polaže ekskluzivno pravo i dogovor mora biti zajednički, bez uslovljavanja, poručio je lider Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, ne isključujući mogućnost da on bude kandidat.
Abazović: Ne isključujem mogućnost kandidature za predsjednika
Portal AnalitikaIzvor

„Ukoliko ne bude novog „državnog udara“ bilo koji kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) nema šta da traži na predsjedničkim izborima. Da podsjetim, i na prošlim predsjedničkim izborima kandidat DPS-a Filip Vujanović je poražen, spasila ga je tada afera „Snimak“ i nasilna promocija od strane partijskih kolega“, rekao je Abazović agenciji MINA.

On smatra da zajednički kandidat opozicije sigurno pobjeđuje kandidata vlasti.

„Stoga je to i najbolje rješenje za opoziciju i pokret URA je spreman da razgovara oko budućeg kandidata. Naravno, to mora biti neko zaista kredibilan, građanski orijentisan i dokazani borac za pravdu. Ostajem pri stavu da bi još i najbolje bilo da to eventualno bude žena“, rekao je Abazović.

Prema njegovim riječima, URA uvijek afirmiše nove nivoe demokratskog života. „Smatram da bi kandidatkinja po prvi put bila zaista podizanje ljestvice demokratskih standarda u Crnoj Gori. Ukoliko naravno ne bude zajedničkog kandidata, pokret URA će predložiti svog kandidata za predsjednika države“.

Upitan da li u Građanskom pokretu URA razmatraju opciju da on bude kandidat za predsjednika, Abazović je rekao da je i ta opcija u igri.

„Stoga ne isključujem tu mogućnost, ali će zadnju riječ imati Glavni odbor URA“, poručio je on.

On je rekao da dogovor opozicije oko kandidata za izbore mora biti zajednički.

„Na njega ne polaže niko ekskluzivno pravo. Dobro je da pokrenemo dijalog, ali bez uslovljavanje i busanja u opoziciona prsa. To nas je mnogo koštalo do sada. Hladne glave i putem egalitarnog principa moramo vidjeti šta je najbolje rješenje za građane, a ne za pojedinačne političke subjekte i zadovoljavanje njihovih sujeta“, ocijenio je Abazović.

Upitan da li je moguće da Demokratski front (DF) i ostatak opozicije, imajući u vidu međusobne razlike, dođe do kompromisa i zajedničkog kandidata, Abazović je rekao da su razlike u opoziciji i prije pet godina bile ogromne, pa se na kraju podržao jedan kandidat, Miodrag Lekić.

„Sada je situacija mnogo povoljnija po opoziciju nego tada, jer je DPS ogoljen do srži i pobijeđen u nekoliko opština. Pritom oni zaista nemaju šta vise da ponude. Stoga ostajem veliki optimista! Političke okolnosti i atmosfera odrediće kandidata ili kandidate, pa ostaje da se vidi šta će sve biti do proljeća. Kako god bilo siguran sam u poraz kandidata vlasti“, rekao je Abazović.

On je poručio da kandidata DPS-a može pobijediti bilo koji kandidat opozicije koji uđe u drugi krug.

„Ovo naravno pod uslovom da u prvom krugu bude više kandidata. Stoga ne dijelim to mišljenje, naprotiv smatram suprotno od kolega iz DF-a . U tom drugom krugu moramo biti složni, odlučni i posvećeni pobjedi opozicionog kandidata koji je prošao prvi krug“, smatra Abazović.

On je saglasan sa ocjenama iz nevladinog sektora o nespremnosti izbornog sistema za predstojeće predsjedničke izbore.

„Izborni sistem u Crnoj Gori ne funkcioniše, a izborni proces je farsa što su potvrdili posljednji parlamentarni izbori. Sa institucijama poput sadašnje Državne izborne komisije i Agencije za sprječavanje korupcije ne možemo nikada imati fer izbore. Da bi se intenzivnije bavili izbornim sistemom i izbornim zakonodavstvom mora se prekinuti bojkot, a to se može desiti tek nakon što se dobije datum novih izbora“, dodao je Abazović.

Ako se, kako je rekao, to ne desi, na izborni proces će ponovo pasti velika sjenka kao i do sada, a najveće posljedice trpjeće građani.

„Na vlastima je da iskažu volju, ako to ne učine, jasno je da vladaju nedemokratskim sredstvima i da uzurpiraju volju većine građana. Na taj način urušavaju državu, njene institucije, što im je izgleda i krajnji cilj. Moram priznati da su za sada uspješni u skrnavljenju sistema, ali neka ne očekuju našu pomoć na tom putu. Mi ćemo se izboriti za slobodu i vladavinu prava, ma koliko nas to koštalo“, zaključio je Abazović.

Mina

Portal Analitika

Komentari (14)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
- -
24.07.2017. 20:43

Mali cetnicki vodonosa

5
0
C CRNOGORSKI 007
25.07.2017. 17:31

ONI NE SHVATAJU DA NE MOGU I NE SMEJU DA DODJU NA VLAST U CG ,JER SU ONI ANTI CRNOGORSKI ELEMENTI.

0
0
M Mladjani junosa
24.07.2017. 20:25

Nema blage veze sto radi niti ima sluha za politiku jer zeli da ulazi u bitku koju ne moze da dobije. Vecina nasih politicara su ovakvi i EGO im je veci od Lovcena! Ovo ce da bude velja sprdnja!

5
0
J Ja pa Ja
24.07.2017. 18:15

Koliko hrabrosti tj. mladalacke gluposti u CG. Prvo nasilje Đukanovica sa punih 28 g. pa sad ovaj pjevac...Ima li ucene i iskusne glave u CG da ga ovaj narod podrzi. Nema jer nema ni naroda. Sve istrasceni nacionalisti i umisljeni intelektualci. 3.14

5
0
k ko zna - zna
24.07.2017. 18:11

kasno

4
0
b bilbord
24.07.2017. 18:07

u nekom momentu je ovaj mali i mogao nešto da uradi, danas sigurno ne

7
0
D Draško
24.07.2017. 15:54

Gringo, mnogo je mačku goveđa glava!

16
0
M Mali Nemanja?!
24.07.2017. 15:14

Ha, ha, ha, ha ....

20
0
U UTAKMICA
24.07.2017. 14:49

Abazović protiv Bečića, Abazović, Bečić uzvraća, Bečić preuzima vođstvo, Bečić, Bečić i ....pobijedio je Đukanović! Ljudi moji, jeli to moguće!!!

21
0
P Podjele.me
24.07.2017. 13:30

KO JE NAJPOPULARNIJI POLITI?AR U CRNOJ GORI ? GLASAJ NA : http://www.podjele.me/anketa_pitanje15.php?id=Ko-je-najpopularniji-politi3ar-u-Crnoj-Gori-1

2
7
P Prvo "govedo" CG
24.07.2017. 13:14

Abazoviću ti se možeš kandidovati (mada ja smatram da za to uopšte nema potrebe) . Đoko Orlandić

26
3
D Dobićeš moj glas
24.07.2017. 13:02

ako se kandiduješ! A u drugom krugu ću glasati za Mila Đukanovića, ako bude drugog kruga

30
3
b bilbord
24.07.2017. 18:08

moj glas nećeš dobiti, kiksao si

7
0
C Crna mu pamet
24.07.2017. 12:23

Crna ti pamet.....

31
1