Društvo

Senat UCG: Ostajemo pri stavu da nema upisa na VMŠ u Beranama

Senat Univerziteta Crne Gore na vanrednoj sjednici održanoj 24. jula još jednom je razmatrao i potvrdio već iskazan stav povodom upisa na studijski program Visoka medicinska škola Medicinskog fakulteta. Punim jedinstvom ovog najvišeg akademskog tijela potvrđeno je - na akreditovani studijski program medicinskog sestrinstva, VMŠ, studenti mogu biti upisani jedino na Medicinskom fakultetu u Podgorici, jer akreditovani program za Berane na Univerzitetu Crne Gore ne postoji.
Senat UCG: Ostajemo pri stavu da nema upisa na VMŠ u Beranama
Portal AnalitikaIzvor

- Ostajemo dosljedni akademskoj misiji Senata Univerziteta Crne Gore, da spriječi svako miješanje u akademska pitanja i garantuje kvalitet visokog obrazovanja i evropski kredibilnu diplomu kojoj smo u trogodišnjem radu na reformama osigurali punu međunarodnu uporedivost.

Senat ostaje pri stavu da je učinjena povreda autonomije Univerziteta Crne Gore. 

Proizvedena je šteta koju smo jedinstvenim zalaganjem u Senatu, odbranom akademskih vrijednosti i jasnom akademskom argumentacijom u javnosti, rasvijetlili i ublažili, i tako povjerenje u našu instituciju zaštitili i sačuvali.

Krivotvorenje licence, manipulisanje nalazom Prosvjetne inspekcije i najava sankcija, kao i mjera smjenjivanja članova Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore uz dodatno i ciljano izlaganje medijskoj harangi  - ponavljamo sa ovog vanrednog saziva Senata – svojevrsno je represivno postupanje. Univerzitet Crne Gore je podnio ustavnu žalbu Ustavnom sudu za povredu autonomije.

- Predlažemo Vladi Crne Gore rješenje da uvažavanjem navedenih činjenica omogući upis studenata na Visoku medicinsku školu Medicinskog fakulteta u Podgorici, te da Ministarstvo prosvjete povuče nezakonitu i izda zakonitu licencu.

Univerzitet Crne Gore u drugom upisnom roku, 28. avgusta, spremno čeka buduće studente na Visokoj medicinskoj školi Medicinskog fakulteta u Podgorici, a crnogorsko zdravstvo, kako je zajednički interes, tako će ubuduće imati u službi visoko kvalifikovane profesionalce u našem zdravstvenom sistemu. Reforma visokog obrazovanja je naš zajednički cilj i moramo ga zajedno i istrajno slijediti u korist države Crne Gore.

- Univerzitet Crne Gore uvažava potrebu razvoja sjeverne regije Crne Gore, želimo da istaknemo. Kako smo to odmah nakon Odluke Vlade i ponudili u obraćanju Senata Vladi Crne Gore još 2. juna 2017. godine, ponovo konstruktivno predlažemo da Univerzitet Crne Gore izradi elaborat po standardima za studijski program iz oblasti poljoprivrede ili šumarstva i drvoprerade i da takav program akreditujemo za sljedeću studijsku godinu i - realizujemo ga u Beranama. Uvažavajući mogućnost sadejstva, garantovanog kroz mjere subvencioniranja ovih školovanih profesionalaca da ostanu na Sjeveru, zajedno bismo pomogli sprečavanju migracije stanovništva i zapošljavanju.

Ovim prijedlogom pokušavamo da stavimo tačku na javnost spora između Vlade i Univerziteta Crne Gore i vratimo ga institucionalnoj komunikaciji, kaže se na kraju saopštenja.

 

Portal Analitika