Društvo

Glavni grad: Povišica za vatrogasce i komandire

Glavni grad odlučio je da uveća plate svim vatrogascima tako što će dodatak na osnovnu zaradu sa 15 odsto, povećati na 35 odsto. Takođe, Glavni grad će, zbog složenosti posla, uvećati platne koeficijente šefovima službi zaštite. Parlament Glavnog grada će se o ovom predlogu izjasniti 28. jula.
 Glavni grad: Povišica za vatrogasce i komandire
Portal AnalitikaIzvor

Zakon o zaštiti i spasavanju predviđa da zbog posebnih uslova rada, težine i prirode poslova i odgovornosti, komandiru i zamjeniku komandira službe zaštite  zaradu treba uvećati 10%, a vatrogascima-spasiocima najmanje 20%, u odnosu na sredstva koja se obezbjeđuju za zarade zaposlenih u organima lokalne uprave.

Upravo ova tačka Zakona predstavlja pravno obrazloženje povećanja plata vatrogascima.

Prema novim opštinskim propisima, utvrđeni dodatak za obavljanje poslova na pojedinim radnim mjestima u Službi zaštite povećan je do nivoa od 35%.

"Na taj način, uvažavajući potrebu usklađivanja i sa Zakonom zaštiti i spašavanju, napravljena je razlika od 20% u zaradama zbog posebnih uslova rada, težine i prirode poslova i odgovornosti u Službi zaštite u odnosu na zarade ostalih zaposlenih u upravi Glavnog grada, kojima je određen dodatak u iznosu od 15%", navodi se u Predlogu odluke.

0202opstinaPrema Predlogu, koeficijent za funkciju Komandir službe zaštite iznosiće 15,99, a zamjeniku Komandira službe 11,67.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore odlučila je na prošloj sjednici odlučila da nagradi vatrogasce sa 230.000 eura. Svakom vatrogascu na terenu će zbog profesionalnog odnosa prema poslu biti dodijeljeno po 400 eura.

Takođe, država namjerava da formira fond za podršku vatrogascima, a plan je i da se osnuje Nacionalni centar za obuku operativnih jedinica za zaštitu i spašavanje.

Prosječna zarada vatrogascima na nivou Crne Gore je oko 400 eura, s tim što je pripadnicima službi zaštite u Podgorici plata nešto veća.

P.Z.

 

 

Portal Analitika