Region

Zaev: Može regionalna saradnja, ali ne kao zamjena za EU

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da unaprjeđenje regionalne saradnje ne može biti zamjena, već samo brži put za članstvo u EU.
Zaev: Može regionalna saradnja, ali ne kao zamjena za EU
Portal AnalitikaIzvor

On je to rekao u intervjuu Televiziji N1, odgovarajući na pitanje da li vjeruje u tezu da Brisel želi da stvori novu Jugoslaviju, kao zamjenu za članstvo tih zemalja u EU.

- To smo raščistIli sa Briselom. Unaprjeđenje regionalne saradnje ne može biti zamjena za članstvo. To može biti brži put za članstvo, i tu nema dileme. Sve zapadne zemlje će nas više poštovati, ako mi budemo povezaniji. Zašto? Zato što ćemo tako lakše zajednički osvojiti ta tržišta. Tu su EU fondovi, iz kojih ćemo lakše crpjeti sredstva - rekao je Zaev.

Prema njegovim riječima, za zajednički napredak jugoslovenskih zemalja problem je u političarima, a kao primjer za to naveo je lično opažanje da u BiH Bošnjaci i Hrvati sarađuju u biznisu, sportu, kulturi.

- Od politike dolaze problemi. Zaboravljamo da se radujemo životu. Trebamo da živimo, da shvatimo da smo svi prolazni, da dolazimo i odlazimo. BiH je donijela 3.000 odluka koncenzusom, ali znam i da ima etničkih prepreka. Ali, dajte da ih prevaziđemo. Političari treba da se bore za prava drugih etničkih zajednica. Tako ćemo imati i napredak u regionu - zaključio je Zoran Zaev.

Govoreći o ubrzanju puta Makedonije u NATO i EU, ako i o krizi sa Grčkom, Zaev je kazao da je nova makedonska vlada, na čijem je on čelu, odlučila da riješi sporove sa svim susjedima.

- Sada su odlični odnosi sa Bugarskom i Albanijom, pa čak i sa Grčkom. Riješili smo po svaku cijenu da gradimo dobre odnose sa svim susjedima. Tražimo pomoć da se nađe način da se Makedonija pribiliži EU. Dobili smo stastus kandidata 2005. godine i od tada stojimo. I Grčka će imati koristi od toga što će Makedonija biti članica NATO-a i EU - zaključio je Zaev.

Izvor: N1 Info

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
D Da ti ces,
24.07.2017. 06:44

uslove postavljati,Ma dacete vi,,,, I bit cete u NATO I marionete zapada .Zajedno sa SRBIJOM.Rusija je otisla davno sa ovih prostora. Nju niko nista ne pita niti se ona pita.

2
1