NATO

Skaparoti: Baze suverena odluka CG, ali i ostalih članica NATO-a

Članstvom u NATO-u Crna Gora postaje dio sistema bezbjednosti, ali i vrijednosti koje baštini taj savez, kazao je vrhovni komandant NATO snaga za Evropu Kurtis Skaparoti.
Skaparoti: Baze suverena odluka CG, ali i ostalih članica NATO-a
Portal AnalitikaIzvor

On je ocijenio da, iako mala, Crna Gora daje veliki doprinos globalnoj bezbjednosti.

- Crna Gora je bila i biće značajan kontributor, mala nacija sa vrlo profesionalnom vojskom. Učestvujete u brojnim misijama, vaš doprinos u Avganistanu veoma cijenimo - dodao je.

Dalje ističe da će koristi od članstva imati i Crna Gora i njeni građani.

- Vi sada s nama dijelite sisteme vrijednosti, demokratiju, pripadate kolektivnom sistemu bezbjednosti. Član ste alijanse koja je posvećena svako svojoj članici i funkcioniše po principu „svi za jednog - jedan za sve“. Sjedite za stolom za kojim se odlučuje i vaš glas u odlučivanju jednak je sa ostalih 28 - dodao je on.

Kako među građanima i dalje postoje nedoumice oko NATO-a, posebno vojnih baza, bila je to prilika da i Skaparoti iznese svoj stav.

- To je, u stvari, odluka koja se donosi između same države i ostalih članica Sjevernoatlantske alijanse. Vi doprinosite alijansi i na druge načine: finansijski, kroz učešće vaših snaga. Sve to dogovaraju članice. To jeste, s jedne strane, suverena odluka Crne Gore, ali i zajednička odluka ostalih članica - precizirao je on.

Izvor: TVCG

Portal Analitika