Kultura

Zatvoren 6. KotorAPSS: Nesvakidašnje instalacije oživjele stari zatvor (Foto)

Otvaranjem postavke instalacija u kotorskom zatvoru, koje je 26 studenata iz 16 zemalja napravilo tokom sedmodnevne radionice na temu Temporary/Privremeno i pod mentorstvom svjetski poznatog kolektiva Numen/For Use, sinoć je završen 6. KotorAPSS.
Zatvoren 6. KotorAPSS: Nesvakidašnje instalacije oživjele stari zatvor (Foto)
Portal AnalitikaIzvor

Izložbu su zvanično otvorili programska direktorica i osnivač škole KotorAPSS Dijana Vučinić, te mentor Nikola Radeljković iz Numen/For Use.

Dijana Vučinić osvrnula se na sve istraživačke projekte koji su godinama inicirani kroz KotorAPSS, a koji su uz dalje napore i omogućili međunarodnu popularizaciju i oživljavanje decenijski zapuštenih prostora i objekata. Jedan od takvih projekata inspirisao je predstavljanje Crne Gore na Venecijanskom bijenalu 2014. godine, sa kustoskim timom rezidenata KotorAPSS-a, čiji je rezultat i skorašnji proces adaptacije i rekonstrukcije Doma revolucije u Nikšiću. On je takođe istakla kako je - uprkos svim preprekama - održan kontinuitet ljetnje škole, „upravo zbog već stabilne pozicije najvažnijeg arhitektonskog događaja u Crnoj Gori i jednog od najistaknutijih u regionu“.

Nikola Radeljković izrazio je zadovoljstvo učešćem na KotorAPSS-u i napomenuo je da sve što je živo, savremeno i inovativno, stvoreno u ovom prostoru - ima posebnu vrijednost. Uz to, istakao je značaj ovakvih radionica i škola, naročito za mlade arhitekte i studente, „jer kroz ovaj program dobijaju priliku da realizuju svoje zamisli i izađu korak naprijed iz koncepata i ideja, i konačno dobiju opipljiv produkt“.

Brojni posjetioci bili su uprilici da pogledaju sedam studentskih instalacija: Agora (Georgios Grigorijadis, Vasilis Alutsanidis, Dimitrios Čadzinikolis), How Deep is Your Love (Či Čun Tang), Oculus (Sabina Marov, Ajste Ambrazevičijute), Corona (Ana Aleksić, Bojana Bobičić, Gosija Pavlovska, Snežana Zlatković, Miloš Đikanović, Endrju Šinman, Dejan Todorović), Scope/Polje (Ines Pajović, Kristina Savić, Lina Viluma, Luka Ljumović, Miljena Vučković, Šerief Al Rifai), Broken Light (Sonja Jankov, Đina Prnjat, Nemanja Mitrović, Janž Omerzu) i Stair Strike (Sara Simoska, Agata Skorka, Nikola Abramović).

- Za učešće na ovogodišnjem KotorAPSS-u prijavilo se 140 studenata iz više od 30 zemalja, a izabrano je njih 26 koji su tokom sedmodnevne radionice u grupama i individualno radili na sedam instalacija u unutrašnjem i vanjskom prostoru Starog zatvora u Kotoru. Cilj ovih instalacija je testiranje mogućnosti oblikovanja i oživljavanja javnih prostora, a kako instalacije Numen/For Use-a karakteriše neobičan izbor materijala, tako su studenti KotorAPSS-a izrađivali instalacije od lokalno proizvedenog kanapa u fabrici ribarke opreme Una iz Tivta. Sve instalacije su proizvod istraživanja i impresija o Kotoru, zatvoru, kontekstu i okruženju, a njihova namjera je da datom kontekstu daju sloj savremenog koji će istaknuti potencijal i kvalitet prostora u kome se nalazi, i konačno izazvati pažnju zajednice i pokrenuti inicijativu za oživljavanje - ističu iz organizacije KotorAPSS-a.

Podsjećamo, u okviru 6. KotorAPSS-a od 15. do 22. jula, kao prateći dio radionice, održana su ovodna predavanja Nikole Radeljkovića i Dijane Vučinić. Prve noći programa otvorenog za javnost, 21. jula, javna predavanja na Pjaci od zatvora održali su profesor Anastasios Telios sa Aristotel univerziteta iz Solunu i urednik svjetski najposjećenijg portala u oblasti arhitekture i urbanizma - Archdaily Džejms Tejlor Foster.

Organizator i pokrovitelj KotorAPSS-a je DVARP, a osim Une sponzori su bili Knauf i ACO Grupa, dok je program realizovan uz podršku Opštine Kotor.

Zatvoren 6. KotorAPSS: Nesvakidašnje instalacije oživjele stari zatvor (Foto)
6. KotorAPSS
Portal Analitika