Sci/Tech

Mask povezuje Njujork i Vašington levitirajućim vozom?

Preduzetnik Ilon Mask objavio je da je primio „verbalno odobrenje vlade“ za izgradnju podzemnog transportnog sistema - hiperlup (hyperloop) - između Njujorka i Vašingtona, iako nije naveo ko mu je to tačno odobrio i kako bi jedan takav projekat bio realizovan.
Mask povezuje Njujork i Vašington levitirajućim vozom?
Portal AnalitikaIzvor

Vizionar i inovator Mask, osnivač i vlasnik kompanija Tesla i SpaceX, zagovara razvoj futurističkih, magnetski levitirajućih „hyperloop“ vozova koji bi jurili vakuumskim tunelima koji bi, kako tvrdi, bili učinkovitiji i brži od sadašnjih TGV-a. Mask je izračunao da bi putovanje od oko 350 kilometara od Njujorka do Vašingtina trajalo svega 29 minuta.

Kako bi ostvario svoju ideju o mreži transportnih tunela, Mask je nedavno osnovao kompaniju The Boring Company. Prema njegovoj zamisli, putovanje u vakuumskim cijevima na magnetskim jastucima, čime bi se izbjeglo usporavanje zbog pritiska vazduha ili trenja točkova na pruzi, bilo bi brže i jeftinije, pa je već niz startapova počelo da radi na razvoju tehnologije, ne obazirući se na troškove i praktičnost rješenja.

Za opsežnije infrastrukturne projekte obično se traže vrlo složena odobrenja na raznim nivoima vlade i obično koštaju milijarde dolara. Predsjednik Donald Tramp u martu se sastao s Maskom koji je upravo osnovao pomenutu firmu. Mask takođe razmišlja o slanju misije na Mars. Direktor ekonomskog savjeta Bijele kuće Geri Kon je u aprilu pohvalio Maskovu ideju o izgradnji transportnih tunela na gusto naseljenoj istočnoj obali SAD-a i području Los Anđelesa.

Izvor: N1 Info/AFP

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.