Sci/Tech

Fejsbuk omogućava bilo kome ulazak u vaš profil

Nedostatak sistema za obnovu korisničkih naloga Fejsbuka (Facebook) omogućava jednostavan ulazak u tuđe u profile. Nije potrebna lozinka, a ulazak nepozvanih osoba na svoj profil na Facebooku nećete ni primjetiti.
Fejsbuk omogućava bilo kome ulazak u vaš profil
Portal AnalitikaIzvor

Ako želi, onaj ko vam je provalio u nalog može i da ga zaključa, te da vama onemogući ulazak.

Prilikom ubacivanja SIM kartice u svoj mobilni telefon, 18-godišnji Džejms Martindejl je primjetio ovu manjkavost sitema. Nedugo nakon stavljanja kartice, mladić je dobio poruku od Facebook-a u kojoj su ga obavijestili da se već dugo nije ulogovao u svoj profil, uprkos tome što novi mobilni telefon nije spojio s Facebook aplikacijom i svojim nalogom na njemu.

Potražio je na Facebook-u svoj broj mobilnog telefona i pronašao svoj profil. Kako bi testirao bezbjednost, namjerno je unio pogrešnu lozinku i nije uspio da se uloguje. Ali, kliknuvši nakon toga na opciju Forgot Password otvorilo mu se nekoliko mogućih lozinki. Jedna od opcija mu je ponudila da mu pošalje lozinku na broj mobilnog telefona koji odabere. To je i učinio, pa mu je ubrzo na telefon stigla lozinka s kojom se uspješno ulogovao u svoj profil.

I - to nije sve. Facebook mu je potom dao mogućnost promjene lozinke što bi, u slučaju neželjenog upada u nečiji nalog, moglo u potpunosti da onemogući ulazak vlasnika u vlastiti profil.

Svi koji imaju stari broj mobilnog telefona povezan s aktivnim profilom na Facebooku su navodno u opasnosti. Mladić je uočeni problem prijavio Facebook-u prije tri mjeseca, ali još nije dobio nikakav odgovor.

Ali, kako kaže, zaštia je jednostavna. Prvo što treba da uradite jeste da uklonite sve brojeve i mejl adrese koje ne koristite s profila na Facebook-u. Opciju za uklanjanje naći ćete pod Settings. Tu takođe možete da nađete dodatne autentifikacije kako biste zaštitili svoj profil.

N1 Info

Portal Analitika