Društvo

Vojska već sedam dana učestvuje u gašenju požara

Pripadnici Mornarice Vojske Crne Gorei Pješadijskog bataljona već sedam dana učestvuju u gašenju velikog šumskog požara i saniranju opožarene zone na poluostrvu Luštica.
 Vojska već sedam dana učestvuje u gašenju požara
Portal AnalitikaIzvor

Pozivom za pružanje pomoći Direktorata za vanredne situacije, MUP-a CG, u ranim jutarnjim časovima 17.jula Mornarica VCG je svojim plovnim sredstvima učestovala u evakuaciji mještana i turista sa rta Veslo kada je više od 300 ljudi bilo zarobljeno u vatrenoj stihiji. Nakon ove uspješno završene akcije jedinice Mornarice rukovođene sa komandnog mjesta na Pristanu organizovale su pojačanu protivpožarnu zaštitu svoja dva objekta na Luštici, Obalsku radarsku osmatračku stanicu na Obosniku i vojni objekt na Pristanu u kome se čuvaju znatne količine mornaričkih ubojnih sredstava velike razorne moći. 

 

Osim toga, u sadejstvu sa Pješadijskim bataljonom aktivno su se pridružili gašenju požara na cjelokupnoj Luštici zajedno sa svim angažovanim Službama za traganje i spašavanje primorskih opština, Dobrovoljim vatrogasnim društvom Krtoli, kao i svim drugim dobrovoljcima i mještanima sela na Luštici. U noći 19. na 20. jula Mornarica je uspješno odbranila radarsku osmatračku stanicu na Obosniku od vatrene stihije koja je u potpunosti bila opkolila ovaj objekat spašavajući ne samo svoje već i kapacitete drugih državnih i privatnih institucija koje imaju značajne sisteme i uređaje na ovoj lokaciji. 

Od prvoga dana broj pripadnika VCG se povećavao sa 143 prvog dana do 197 koliko se sada nalazi na ukupno 8 požarno aktivnih lokacija i na komandnom mjestu i plovnim sredstvima na Pristanu, kaže se u saopštenju.

 

Vojska Crne Gore neprekidno, 24časa dnevno osmatra i po potrebi samostalno odmah interveniše ili alarmira najbliže civilne Službe traganja i spašavanja na lokacijama plaža Movida, iznad kolektora odpadnih voda i na obodu sela Đuraševići, u uvali Plavi Horizonti, u uvali Oblatna, na Obosniku, u selu Mendegaje i na raskrsnici puta Zabrđe-Obosnik-Rose. 

Sve angažovane jedinice VCG će i narednih dana ostati na ovim lokacijama sve do konačnog saniranja opožarene zone ili povoljnijih meteo uslova.

 

Portal Analitika