Društvo

RADIĆ: Najvažnije je pomoć pozvati na vrijeme

Crna Gora kroz članstvo u NATO može da obezbijedi pomoć zemalja Alijanse u svim vanrednim situacijama, kao što se pokazalo ovog puta kada su požari u pitanju. Međutim, veoma je važno da aktivno djeluje u tom pravcu, odnosno efikasno pozove pomoć.
 RADIĆ: Najvažnije je pomoć pozvati na vrijeme
Portal AnalitikaIzvor

Važna je kvalitetna procjena rizika, ali i preliminarni kontakti sa onima koji mogu da pruže pomoć – kaže za Pobjedu Aleksandar Radić, vojni analitičar. Red poteza Crna Gora uputila je prošle sedmice zahtjev za pomoć Mehanizmu civilne zaštite EU i NATO-u u gašenju požara koji su prijetili da „progutaju“ čak čitava naselja na Primorju i u kojima je izgorjelo i nekoliko porodičnih kuća.

Našoj državi pritekli su u pomoć Bugarska, koja je poslala helikopter MI 17, kapaciteta 2.000 litara vode, zatim Ukrajina, sa protivpožarnim avionom AN 32P, kapaciteta 8.000 litara vode, a iz Švajcarske je stigao višenamjenski helikopter „super puma“, čiji kapacitet je 2.000 litara vode. Crnoj Gori stigla je pomoć i iz Izraela – poslat je transportni avion marke „super herkules“ - 130J i ratnog vazduhoplovstva sa protivpo- žarnom opremom. Hrvatska je, takođe, poslala svoje kanadere. Zahvaljujući pomoći zemalja sa kojima smo partneri, vatrena stihija je stavljena pod kontrolu.

Radić kaže da je potrebno prije svega organizovati efikasan mehanizam pozivanja, odnosno prepoznavanja problema pa onda pozivanja podrške. - Može inicijativa da dođe i putem ambasada do tih zemalja, ali za bezbjednost zemlje kao što je Crna Gora mnogo je važno da se preduzima aktivna uloga, odnosno da uvijek ona šalje signal na bilateralniom nivou zemljama šireg regiona, ne samo Zapadnog Balkana, kao i kroz mehanizme koji postoje u NATO i EU. Morate aktivno djelovati da bi ste obezbijedili podršku kada vam zatreba – istakao je Radić. Prema njegovim riječima, veliki je značaj preliminarnih kontakata sa zemljama koje bi mogle da pruže pomoć. (Opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika