Društvo

UCG: Zaprepašćeni smo nastavkom brutalnih manipulacija iz jednog resora Vlade Crne Gore

Rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić, dekan Medicinskog fakulteta Goran Nikolić, senator sa Medicinskog fakulteta Ranko Lazović i direktor Centra za studije i kontrolu kvaliteta Aleksandar Vujović uputili su otvoreno pismo ministru prosvjete Damiru Šehoviću. U otvorenom pismu kritikuju Šehovića da zlonamjerno ignoriše činjenicu da tek nakon sprovedenog postupka akreditacije slijedi proces licenciranja programa, kao i da su zaprešaćeni ''nastavkom brutalnih manipulacija iz jednog resora Vlade Crne Gore''.
UCG: Zaprepašćeni smo nastavkom brutalnih manipulacija iz jednog resora Vlade Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Otvoreno pismo prenosimo integralno.

Poštovani ministre Šehoviću, 

Nijesmo samo zabrinuti, već zaprepašćeni nastavkom brutalnih manipulacija iz jednog resora Vlade Crne Gore. U saopštenju Ministarstva prosvjete Crne Gore (22. jul, Vijesti, naslov „VMŠ ne mora da mrdne iz Berana“) uputili ste arogantna uputstva Univerzitetu Crne Gore uz navodni dokaz potkrijepljen telefonski fotografisanim dokumentom. 

Prvo: Navedeni dokument je samo Odluka o konačnom dobijanju akreditacije studijskih programa Medicinskog fakulteta, što znači da je Savjet za visoko obrazovanje odobrio izdavanje akreditacije i da Odluka stupa na snagu. 

Međutim, Vi taj dokument podmećete svjesno izigravajući propisani postupak akreditacije. U plasiranom dokumentu, kako je vidljivo, nije napisana nijedna „adresa“ na kojoj se izvode studijski programi Medicinskog fakulteta (Medicina, Stomatologija, Farmacija, Fizioterapija i Visoka medicinska škola). U Odluci kojom neodgovorno pravno trijumfujete, pravno gledano, nema ni osnove da postoji bilo koja „adresa“ – ni Podgorica, ni Berane. „Adrese“ na kojima se realizuju akreditovani studijski programi proizilaze iz ukupne akreditacione dokumentacije, kao i dokumentacije za postupak dobijanja licence.

Odluci koju javno zloupotrebljavate, da bude jasno svima, prethodi složen proces akreditacije: Elaborat Medicinskog fakulteta (Opis studijskog programa, njegova realizacija, nastavno osoblje, resursi za izvođenje nastave – nastavno-klinička baza, prostori i odgovarajuća oprema, biblioteka, informacione i komunikacione tehnologije, usklađenost sa standardima profesije, posebno sa direktivama regulisanih profesija u medicini, uporedivost sa dva referentna evropska nastavna programa, i najzad precizni planovi i programi nastave), izlazak Komisije na lice mjesta - Medicinski fakultet i Klinički centar - i njen Izvještaj, kao i konačni Izvještaj ove međunarodne Komisije sa prijedlogom, gdje u ovom slučaju, citiramo, stoji: „Komisija konstatuje da svi studijski programi na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici ispunjavaju propisane kritrerijume i standarde za akreditaciju, usvojene od strane Savjeta za visoko obrazovanje Vlade Crne Gore“. 
  
Drugo: Vi zlonamjerno ignorišete činjenicu da tek nakon sprovedenog postupka akreditacije slijedi proces licenciranja programa, odnosno „određivanja adrese“. Takođe i to, da licenca mora biti u saglasju sa svim sadržajem akreditacione dokumentacije! Upravo zato Univerzitet Crne Gore ističe: Mi nijesmo podnijeli zahtjev za licencu u Beranama, već za Podgoricu, kako je i akreditovan program Visoka medicinska škola i gdje se po svim propisima mora izvoditi nastava. Vaše jedino pravo je da na traženu licencu sa naše strane - licencu izdate ili ne izdate. Nemate pravno utemeljenje da preinačujete naš zahtjev sa Podgorice u Berane. Licencom za VMŠ u Beranama, a ne u Podgorici, Vi ste krivotvorili proces licenciranja. 
 
Da zaključimo, time nas gurate u bezakonje, u provizorno sprovođenje nastavnih planova i grubo kršite našu autonomiju. Dakle, preko dokumenta Odluke, koji ste medijski zlorabili, nikako se ne možete zakloniti kako biste ozakonili nezakonito izdatu licencu za Berane.
Dodatno, da ilustrujemo: Kad bi bilo moguće da Vi kao ministar izdajete licencu mimo čitavog sadržaja elaborata i akreditacione procedure, tada bismo mogli očekivati da nam izdate licencu da se program Fizioterapije, koji se po akreditaciji izvodi u Igalu, realizuje, na primjer, na Fakultetu za sport u Nikšiću?! 
 
Ili, da idemo do kraja u obesmišljavanju Vašeg pokušaja da javnost obmanete poturanjem samo jedne, konačne, Odluke o akreditaciji: da bi se i studije Medicine, sa akreditacijom i licencom u Podgorici i nastavnom bazom u Kliničkom centru, po Vašem političkom i „pravnom“ rezonu, mogle licencirati u Beranama i Opštoj bolnici Berane, koju inače bez ikakvog zakonskog utemeljenja proglašavate nastavnom bazom Univerziteta?! 

Treće: Što se tiče Vašeg samovoljnog određivanja nastavnih baza, a u ovom slučaju Medicinskog fakulteta i Visoke medicinske škole, podsjećamo Vas da je to apsolutna nadležnost Univerziteta Crne Gore i njegovog najvišeg akademskog tijela Senata. U odlukama Senata o nastavnim bazama i bazama za realizaciju praktične nastave UCG, u Beranama njesmo propisali ni nastavnu bazu, ni bazu praktične nastave!
Na kraju Vam poručujemo: Izlaganjem javnosti ove Odluke kao tobožnjeg čvrstog pravnog dokaza, Vi ste kao ministar očito demonstrirali da vjerujete da zloupotrebom javnosti, pogotovo laičke, autoritarno možete da tumačite i upotrebljavate pojedina dokumenta kako Vam to volja ili politički interes nalažu. Političkom odlukom, u odsustvu pravne i stručne argumentacije, usuđujete se da silom vlasti poništavate i sami smisao procesa akreditacije, koji je međunarodni postupak. Podsjećamo Vas, a trebalo bi to kao ministar dobro da znate, da su upravo ovi postupci uslov da Univerzitet obavlja funkciju ustanove visokog obrazovanja po javnovažećim akreditovanim studijskim programima, u međunarodno usvojenim standardima i u skladu sa profesionalnim potrebama, kako to Zakon o visokom obrazovanju nalaže. 
   
Ponavljamo da je jedini razlog Univerziteta Crne Gore da akredituje program Visoka medicinska škola u Podgorici, a ne u Beranama, unapređenje kvaliteta nastavnog procesa i kliničke prakse – sticanje međunarodno uporedive i konkurentne diplome.
   
Ostajemo dosljedni poštovanju zakona i akademskih standarda, kao i Ustavom države Crne Gore zagarantovane autonomije Univerziteta koju svojim činjenjem, Ministre, vrijeđate i nipodaštavate. 

Portal Analitika

Komentari (8)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
N NA OVAKAV NAPIS NUŽNO SE...
23.07.2017. 09:19

...POTPISATI-pa ću i ja penzioner iz Prčanja Jole Jordan Drinjak-antiprotivan DrPiSve-to..vam reći vama sa Univerziteta CG-u vezi akreditacije ilicenciranja-nekoliko uputa-da pročitate ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU-MOJE DOMOVINE CRNE GORE! ALI NA NAČIN KAKO JE NAPISNO!!! PA DA KRENEOM PREKO REDA I REDOM.. član 22..:Javnu ustanovu osniva Država(ne traži se imamo li je-ili ne!)! član 14..:Visoko obrazovanje ostvaruju ustanove visokog obrazovanja...koje su licencirane,u skladu sa zakonom! član 15...:UIstanove su:univerzitet,;fakultet,,umjetnička akademija i VISOKA ŠKOLA! ČLAN 28 ISTOG ZAKONA stav 5...:Postupak akreditacije studijskih programa,sadržaj i oblik sertifikatq o akreditaciji POTPISUIJE MINISTRASTVO,NA PREDLOG SAVJETA..."?! NORMALNOM I POLUPISMENOM-ČITAJ KAKO JE NAPISANO-PIŠI KAO ŠTO ZBORIŠ-DOSTA-a ostalim bog na pomoć?!Gori vatra-sa Univerziteta CG ka 1989.godine-"slobine godine obadalih goveda i magaradi"...?

0
0
п посматрач
22.07.2017. 21:41

Драги мој професоре и сви остали, није ми јасно на основу чега све ово што руководство УЦГ-а ради ево већ три године можете да назовете ичим другим него чистом самовољом и диктатуром. Очигледно је да се води битка око превласти у ДПС-у па вам предлажем да се, уколико нисте и сами заинтересована страна, удобно завалите и чекате расплет. Ако јесте онда ништа.

12
4
S Student
22.07.2017. 20:58

Dosta je bilo. Šehoviću, prestani da maltretiraš UCG.

7
10
P Profesor
22.07.2017. 20:54

Nije UCG presao nidje vec kao sto vidis, ako vidis, misli svojom glavom. Ima na UCG partijski aktivnih sa svih stran, ali vecina misli svojom glavom i ne eksponira se nidje. Nije tacno da su svi koji su na UCG dovedeni, vec ima i onih koji su pokazali svojim radom da vrijede. Ovi sto nijesu mogli prosperirati kako su planirali sad izmisljaju da im brane zbog partijske ili nacionalne pripadnosti. UCG vrijedi i vlast ne treba da se igra sa njim. UCG nije DF i slicni kratkotrajni marginalci. Ako sa UCG ustane onaj dio koji misli, a nije ga mali broj, eto nove revolucije a to nam sad ne treba. Ima za drzavu vaznijih poslova koje treba zavrsiti.

8
10
N Noprof
22.07.2017. 20:50

Pokazuje se trojac, cetverac, autors slucaja VMS Berane. Nema sa tim veze akademska zajednica ni njena tijela, jer je to mali i nepostojeci problem. Ostalo je spinovanje....

10
1
P Profesor
22.07.2017. 19:30

Bravo za saopstenje. Ne dozvolite politizaciju UCG. Ovo sto radi ministarstvo je klasicna demonstracija sile. I ne samo ovo sa UCG, jer nas ceka burna jesen. Odradili su reformu osnovnog i srednjeg obrazovanja i otisli mnogo koraka u nazad. Univrzitet ima autonomiju koja se mora postovati i na tome treba istrajati. Ovo kako se ponasa nasa vlast lici mi S.Koreju ili Tursku pod Erdoganom.

15
15
N Niki
22.07.2017. 08:47

Konkretan problem, konkretan stav UCG. Utemeljen. I pravno i logički i akademski. Sad vi politizujte do śutra.

5
3
N Nezavisni profesor
22.07.2017. 20:31

Profesore, je li to Univerzitet prešao u ruke Demokratskog fronta? Ako jeste, obavijestite nas, da znamo. Čini mi se da su do danas svi potpisnici ovoga pisma bili visoko pozicionirani ili vrlo bliski visokim funkcionerima DPS-a?! Svi, svi su došli na funkcije preko te iste partije i političara. Otkud sad ta kritika vlasti i političara naprasno? Koga zamajavate ovim glupostima?!

15
7