Društvo

Požari na Crnogorskom primorju skoro u potpunosti lokalizovani

Stanje sa požarima skoro potpuno se normalizovalo - u Tivtu je vatra na Solilima gotovo u potpunosti lokalizovana, dok u Herceg Novom još gori u selu Konjevići. Jedan krak požara u Konjevićima je pod potpunom kontrolom, a drugi ka Vidovom vrhu do sinoć je bio aktivan, ali nije ugrožavao kuće.
Požari na Crnogorskom primorju skoro u potpunosti lokalizovani
Portal AnalitikaIzvor

Više aktivnih požara sinoć je bilo i na Cetinju i to u Lastvi Čevskoj, Markovini i u Cucama. Svi su pod kontrolom i ne ugrožavaju objekte i stanovništvo. Požar u predjelu Rvaši - Carev Laz je lokalizovan, ali vatrogasci i dalje dežuraju na toj lokaciji.

Ohrabrujuće stanje Ohrabrujuća vijest je da je vatrena stihija koja je od subote veče ugrožavala sela na poluostrvu Luštica pod kontrolom. Hercegnovski vatrogasci na neprohodnom terenu sa naprtnjačama sa vodom su juče gasili i požar u blizini Konjevića iznad Sutorine, a na tom području aktivan je bio od osam sati ujutru i ukrajinski vazduhoplov. Švajcarski helikopter „super puma“ gasio je požar na Solilima. Dva hrvatska kanadera uključila su se i juče u gašenje vatre u pograničnom pojasu oko Debelog brijega. Na području sela Zabrđe na Obosniku na Luštici, juče je sa uskog seoskog puta skliznuo kamion cistijerna od šest tona hercegnovske vatrogasne jedinice. Vozač G. M. nastavio je i dalje da radi. Odbijao je i da ode kod ljekara, tvrdeći da se dobro osjeća. Kamion je izvučen i došlepan kod Vatrogasnog doma u Meljinama. Iako umorni od danonoćne borbe sa vatrenom stihijom, vatrogasci su i dalje na terenu. Juče su imali i intervenciju koja nije imala veze sa vatrom. Na poziv S. M. sa Poda, ekipa za specijalne namjene juče je iz kuće izvukla zmiju otrovnicu, iz roda šarki. Našli su je iza ormara u jednoj od soba. Predsjednik Mjesne zajednice Luštica Jovica Moric rekao je da se između Rosa i Klinaca pojavljuje povremeno dim, na koji vatrogasne ekipe odmah reaguju, a dobrovoljci nose naprtnjače. To je površina od dva-tri hektara. Moric kaže i da se vatra povremeno rasplamsavala i smirivala na pojedinim lokacijama i da sve zavisi od vjetra. Luštica - Što se tiče infrastrukture, nije oštećeno ništa, jer na Luštici i nema vodovoda, hidrofora, postoje stari dalekovodi, loši putevi. U naselju Vesla stradala je niskonaponska mreža, a velika je sreća što je prije nekoliko godina po inicijativi mještana izgrađen podzemni kabl i trafo. Da to nije urađeno, sve bi izgorjelo – kaže Moric.

On ističe da je prioritet da se očisti putni pojas, što je mjesna zajednica tražila još prije pet godina. Kada je u pitanju tivatska opština, vatrogasci iz ovog grada od švajcarske vlade dobiće dio opreme. Predstavnici ove vlade, Martina Durer i Urs Ruper, obišli su požarište na Solilima kako bi utvrdili činjenično stanje i preko Direktorata za vanredne situacije uputili pomoć. Požari su pod kontrolu stavljeni nakon što je stigla međunarodna podrška. Vlada je zatražila pomoć od NATO centra za vanredne situacije i Mehanizma za civilnu zaštitu Evropske unije. U akciju gašenja požara u našoj zemlji bile su uključene Ukrajina, čiji je avion prvi stigao, zatim Švajcarska, Bugarska, Izrael i Hrvatska, države koje su, takođe, u našu zemlju uputile specijalizovane letilice za gašenje požara. Vlada je na sjednici u četvrtak zahvalila NATO i EU, kao i svim državama koje su nam pomogle.

Ljetovanje za 15 vatrogasaca Crnogorska komercijalna banka u koordinaciji sa Službom zaštite glavnog grada  obezbijedila je ljetovanje za 15 vatrogasaca koji su proteklih dana danonoćno gasili požare u zemlji. Kako je saopšteno iz CKB-a, aranžman za dvije osobe obezbijeđen je za pet  vatrogasaca iz Podgorice i po dva iz Bara, Tivta Cetinja, Kotora i Herceg Novog. - Vrlo cijenimo što je pored javnog sektora, inicijativa za podršku krenula i od vodećih crnogorskih kompanija, a drago nam je da je Crnogorska komercijalna banka prepoznala potrebu da dio najangažovanijih vatrogasaca nagradi zasluženim odmorom tokom septembra. Posebno raduje činjenica da su pored banke i zaposleni lično podržali akciju - rekao je komandir Službe zaštite glavnog grada Andrija Čađenović. Domaćin vatrogascima biće hotel „Sato Conference & SpA“. Oni su objasnili da je 10 ljetovanja finasirala banka, a zaposleni uplatama na poseban račun dodatnih pet.

Vlada Crne Gore planira kupovinu dva protivpožarna aviona tipa Air Tractor vrijednih oko pet miliona eura. Pored toga, država namjerava da formira fond za podršku vatrogascima, a plan je i da se osnuje Nacionalni centar za obuku operativnih jedinica za zaštitu i spašavanje. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova, smatraju da bi njihova nabavka u znatnoj mjeri poboljšala postojeće kapacitete i povećala efikasnost Aviohelikopterske jedinice posebno što se u narednom periodu na postojeće dromadere zbog njihove starosti ne može računati.

Pobjeda

Portal Analitika