Društvo

Završeni “Dani Zaštitnika” u Beranama i Rožajama

Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućku Bakoviću, građani Berana i Rožaja podnijeli su četrdesetak pritužbi, smatrajući da su im povrijeđena ljudska prava i slobode postupanjem državnih organa, organa lokalne samouprave, javnih službi ili drugih nosilaca javnih.
Završeni “Dani Zaštitnika” u Beranama i Rožajama
Portal AnalitikaIzvor

U okviru održavanja „Dana Zaštitnika“, Baković je sa saradnicima boravio u Beranama 18. i 19. a u Rožajama 20. i 21. jula. Osim građana koji su podnijeli pritužbe, sa značajno većim brojem njih je obavljen razgovor i dat pravni savjet.

U Beranama su se građani Zaštitniku obraćali zbog prava iz radnog odnosa, socijalne zaštite, porodičnih odnosa, rada suda, tuđe njege i pomoći, prava na uživaje imovine, stare dinarske štednje, otpremnina, prava raseljenih i zaštite podataka o ličnosti.

Predstavnici Institucije iz sektora za oblast prava djeteta, predvođeni zamjenicom Zaštitnika Snežanom Mijušković u Beranama su posjetili Centar za socijalni rad gdje su razgovarali sa članovima multidisciplinarnog tima, koji su predstavili svoj rad, saradnju sa drugim organima a razmijenjena su mišljenja o nekim od aktuelnih slučajeva. Obišli su i Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju, Dječju bolnicu, vrtić i Dom učenika.

Predstavnici Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture, na čelu sa zamjenicom Zaštitnika Zdenkom Perović, obišli su centre bezbjednosti Berane i Rožaje, s ciljem uvida u uslove u kojima borave lica lišena slobode kao i u kojima rade službenci Uprave policije ovog centra i odjeljenja bezbjednosti.

Zamjenik Zaštitnika za oblast zaštite od diskriminacije, Siniša Bjeković, sa savjetnicima je posjetio romsko naselje Riversajd u Beranama, gdje su od stanovnika u neposredom razgovoru dobili informacije o problemima sa kojima se suočavaju. Kao gorući problemi zapaženi su izlivanje kanalizacije na ulazu u kamp kao i na njegovom obodu, odlaganje smeća, neregulisane komunalne usluge kao i duge procedure za regulisanje pravnog statusa.

Zaštitnik Baković je razgovarao i sa predstavnicima lokalnih samouprava. U Beranama je održan sastanak sa predsjednikom Opštine Dragoslavom Šćekićem, sa kojim je razgovarano o generalnim problemima na koje građani ukazuju, aktivnostima Opštine kao i o saradnji sa lokalnim službama i organima. U razgovoru je ocijenjeno da se građani Berana, generalno posmatrano, ne obraćaju u velikoj mjeri instituciji Zaštitnika ali da se na osnovu toga ne može zaključiti da je stanje zadovoljavajuće. Kao glavni problemi izdvajaju se zapošljavanje i socijalna pomoć. Zaštitnik je ukazao da je potrebno i da lokalna samouprava ohrabruje građane da se obraćaju Ombudsmanu, kako bi se i kroz taj vid saradnje sa Opštinom djelovalo u cilju ostvarenja najboljeg interesa građana.

U Rožajama su se građani Zaštitniku uglavnom obraćali zbog socijalnih pitanja, prava iz radnih odnosa, a bilo je i ukazivanja na diskriminaciju po osnovu političke pripadnosti i prava na zaštitu životne sredine.

Predstavnici Institucije posjetili su rožajski Centar za socijalni rad, Tužilaštvo, vrtić, Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i Centar bezbjednosti.

U Rožajama je takođe održan sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave na čelu sa predsjednikom Skupštine Opštine Huseinom Kurtagićem i potpredsjednikom Opštine, Mirsadom Azemovićem, koji su predstavili funkcionisanje opštinskih službi i organa. Razgovarano je o mandatu Institucije, o problemimama na koje su Zaštitniku u prethodnom periodu ukazivali građani Rožaja, kao i o planovima, prioritetima i izazovima u radu. Kao jedan od glavnih problema istaknuto je zapošljavanje mladih ali i iseljavanje. Zajednički je ocijenjeno da građane treba ohrabrivati da se što više obraćaju u cilju ostvarivanja svojih prava i sloboda, a sa druge strane da je neophodno  jačati promotivne aktivnosti institucija na tom planu i učiniti sve kako bi bile bliže građanima.

Tokom održavanja Dana Zaštitnika savjetnici su na gradskim trgovima dijelili promotivni materijal, brošure i obrasce za podnošenje pritužbi. Zaštitnik je dao više izjava novinarima lokalnih kao i dopisnicima podgoričkih medija, što je doprinijelo promociji aktivnosti Institucije tokom održavanja „Dana Zaštitnika“.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
R Rozaje
21.07.2017. 21:40

Kao da ima efekta njemu se obracat .

0
0