Kultura

Vladimir Viardo nastupa na Barskom ljetopisu

Ruski pijanista Vladimir Viardo nastupiće u Dvorcu kralja Nikole u subotu, 22. jula u 22h. Ovaj koncert jedan je važnijih segmenata muzičkog programa Večernje scene Barskog ljetopisa, s obzirom na to da Viardo spada među najbolje i najcjenjenije svjetske pijaniste.
Vladimir Viardo nastupa na Barskom ljetopisu
Portal AnalitikaIzvor

Vladimir Viardo je, nakon što je ostvario pobjedu i osvojio zlatnu medalju na Van Klajburn Međunarodnom pijanističkom takmičenju 1973. godine, zavrijedio poštovanje publike i kolega. Dostižući međunarodnu slavu, izdvojio se od svoje generacije veoma uspješnim izvođenjima i snimcima, inspirišući mnoge, uključujući i Svjatoslava Rihtera i Alisiju de Laroću da ga veličaju zbog njegovog neobičnog muziciranja.

U godinama koje su uslijedile, Viardo je sarađivao sa vodećim svjetskim orkestrima: Kraljevskom Filharmonijom, Moskovskom Filharmonijom, Lenjingradskom Filharmonijom, Varšavskom Filharmonijom, Izraelskom Filharmonijom, Simfonijom iz Atlante, Praškom Filharmonijom i mnogim drugim.

Kao i mnogih proslavljenih sovjetskih umjetnika, od Nurjeeva do Egorova, Viardov put na Zapad otpočeo je pod veoma zloslutnim političkim okolnostima. Bez obzira na to što je imao 23 godine i što je njegova buduća karijera bila itekako izvjesna – nekoliko osvojenih takmičenja, prva nagrada na takmičenju Marguerite Long-Jacques Thibaud u Parizu, poziv za više od 37 koncerata – Viardo je postao žrtva sovjetskih vlasti. „Zarobljen“ iza „Gvozdene zavjese“, Viardo se posvetio radu, i sa još većom odlučnošću, potkovan posebnom umjetničkom istančanošću, bio je spreman da svoju umjetnost podari svim ljubiteljima muzike ma gdje se oni nalazili. Uvođenjem Perestrojke, sovjetske vlasti su konačno dozvolile Viardou da prihvati pozive iz Njemačke i SAD-a.

Godine 1989. North Texas College of Music angažovao je Viardoa i ubrzo je bio prepoznat kao izvanredan pedagog i profesor. Njegov spisak studenata sastojao se od mladih umjetnika iz Evrope, Amerike, Južne Afrike i Azije, a mnogi od njih su osvajali nagrade na takmičenjima. Viardoovi seminari su veoma popularni širom svijeta, a filozofija njegovog predavanja detaljno je opisana u knjizi Bendžamina Sejvera The Most Wanted Piano Teachers in the USA.

Nakon povratka na Zapad, Viardoova međunarodna karijera nastavila se nizom koncerata u Carnegie Hall-u, Lonkoln i Kenedi centrima, Salle Pleyel-u i Concertgebouw-u. Koncertne turneje odvele su ga u vodeće američke, kanadske i evropske gradove, u Aziju i Južnu Afriku, u Izrael, Centralnu i Južnu Ameriku, gdje se pojavljivao kao solista sa većinom najvažnijih svjetskih dirigenata: Mehtom, Mazelom, Daviesom, Suskindom, Šipersom, Kondrašinom, Spivakovim, Đordanom i M. Šostakovičem. Njegove brojne snimke za izdavačke kuće MelodiaPro Arte i Nonesuch kritika je jednoglasno pohvalila.

U subotu, 22. jula će osim ovog koncerta, u okviru Večernje scene biti igrana druga repriza „Orkanskih visova“, u režiji Dore Ruždjak Podolski u Starom Baru sa početkom u 21:30h. Karte za predstavu su u prodaji.

Foto: Getty Images

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.