Društvo

Simović: Šavničani se s razlogom ponose i vrijednostima koje ne treba mijenjati

Gradski trgovi uvijek imaju posebnu simboliku. Oni su mjesta sastanaka i rastanaka, užurbane mladosti i mudre starosti, prolaznika i dolaznika. Po njima se gradovi pamte i prepoznaju i zato postaju dio identiteta i grada i građana. I šavnički trg ima svoju dušu i svoju tradiciju. I nesebično ih dijeli i prožima i sa šavničanima i sa putnicima namjernicima i turistima. - kazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutina Simović.
Simović: Šavničani se s razlogom ponose i vrijednostima koje ne treba mijenjati
Portal AnalitikaIzvor

''Zbog toga smo danas ovdje zajedno u slobodarskom Šavniku, okupljeni slobodarskom simbolikom sjutrašnjeg Dana opštine Šavnik i otvaranja rekonstruisanog trga koji nosi ime po čuvenom antifašisti i slobodarskom sinu, komandiru Ivičke čete Drobnjačkog bataljona - Matiji Jakiću. Trg je ovoga puta bio je mjesto sastajališta. Sastale su su se dobre i pozitivne energije Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), kompanija „Čelebić“ i „Adriatik propertis“, opštine Nikšić, Ministarstva sporta i NVO „Udruženj roditelji“, kao i energija opštine Šavnik i samih Šavničana. Rezultat ove udružene energije je novo ruho gradskog trga i zajednička želja da ovo bude mjesto odakle će se nositi dobra energija i dobre uspomene'', kazao je Simović na današnjem svečanom otvaranju gradskog trga u Šavniku.

On je istakao da raduje otvaranje trga u Šavniku, u srcu Drobnjaka, koji je podario brojne mudre i hrabre ljude i čestite domaćine.

savnik-otvaranje-trga-matije-jakica-003

''Vjerujem da ćemo svi zajedno i u budućnosti davati posvećen doprinos da mijenjamo stvari na bolje. Sa jednakom odgovornošću, brigom i posvećenošću i ovdje u Šavniku i u Nikšiću i u Podgorici i širom Crne Gore. I sami ljudi se mijenjaju zajedno sa težnjom i naporima da se unaprijede i očuvaju materijalna dobra, poput gradskog trga ili porodične kuće istaknutog književnika Borislava Pekića. Pekić je suočavanje sa novim saznanjima opisao riječima (citiram): „Ljudi, koji pod urgencijom novih saznanja, svoja mišljenja nijesu kadri da mijenjaju, nemaju mnogo uslova i razloga ni da ih imaju'', istakao je Simović.

Kako je dodao, Šavnik i Šavničani se s razlogom ponose i vrijednostima koje ne treba mijenjati, već ih čuvati na odgovoran i održiv način za buduće generacije – jedinstvene i neponovljive prirodne ljepote. 

''Šavnik često nazivaju ''varoš na tri vode i sa dvije zore'', a svakim danom ga otkrivaju novi turisti, o njemu pričaju i rado mu se vraćaju. Kanjon Nevidio, postao je brend ne samo Šavnika, već i Crne Gore i godinama bilježi veliki broj posjetilaca iz svih krajeva svijeta. Jedinstveni spoj surovosti i ljepote planinskih masiva, rijeka, jezera i kanjona, sela, zaseoka i katuna, mogu se svrstati u najveće vrijednosti ove vrste u ovom dijelu Evrope i predstavljaju izuzetnu osnovu za razvoj agro-turizma kao jednog od vidova održive valorizacije izdašnih prirodnih potencijala. Šavnik je i grad voda, i to najbistrijih i najčistijih koje postoje'', dodao je Simović.

savnik-otvaranje-trga-matije-jakica-007

Kako je dodao o tim vodama najbolje govore i riječima Miladina Šobiča.

''O ukusu i čistoći hladne vode iz Bijele dovoljno je čuti riječi divljenja, moga i vašeg druga, pjesnika i kompozitora Miladina Žarkovog Šobića, koji je u njoj vidio i danas vidi jedinstveni i neponovljivi izvor životne snage i nadahnuća. Njegovom pjesničkom doživljaju nemoguće je nešto dodati ili oduzeti. Šavnik su posebno prepoznatljivim uvijek činili vrijedni domaćini koji su živjeli sa prirodom i od prirode. Ta ista priroda ih je nagradila čestitošću i poštenjem i nadaleko čuvenim gostoprimstvom. To su neprolazne vrijednosti koje će uvijek krasiti ovaj kraj'', zaključio je Simović

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
C Cuca mudro besjedi..
21.07.2017. 18:32

.".vrijednosti koje ne treba mijenjati..."-dok Šavnik ne padne i na prednje noge..ka cijeli šever moje DOMOVINE?! Zahvaljujući,prije svega-našim VRLIM KATUNJANIMA-KOJI NAS VODE LI VOZE .....EVO BREZMALO TRIDESET LJETA..UZ POMOĆ "prirode koja je nagradila čestitošću i poštenjem nadaleko čuvenim neprolaznim vrijednostima-od kojih Šavnik ..evo živi-preživljava u potonjih trideset ljeta? E BOGU MI-NIKO KA VI KATUNJANI...?

0
0