Društvo

Simović: Šavničani se s razlogom ponose i vrijednostima koje ne treba mijenjati

Gradski trgovi uvijek imaju posebnu simboliku. Oni su mjesta sastanaka i rastanaka, užurbane mladosti i mudre starosti, prolaznika i dolaznika. Po njima se gradovi pamte i prepoznaju i zato postaju dio identiteta i grada i građana. I šavnički trg ima svoju dušu i svoju tradiciju. I nesebično ih dijeli i prožima i sa šavničanima i sa putnicima namjernicima i turistima. - kazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutina Simović.
Simović: Šavničani se s razlogom ponose i vrijednostima koje ne treba mijenjati
Portal AnalitikaIzvor

''Zbog toga smo danas ovdje zajedno u slobodarskom Šavniku, okupljeni slobodarskom simbolikom sjutrašnjeg Dana opštine Šavnik i otvaranja rekonstruisanog trga koji nosi ime po čuvenom antifašisti i slobodarskom sinu, komandiru Ivičke čete Drobnjačkog bataljona - Matiji Jakiću. Trg je ovoga puta bio je mjesto sastajališta. Sastale su su se dobre i pozitivne energije Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), kompanija „Čelebić“ i „Adriatik propertis“, opštine Nikšić, Ministarstva sporta i NVO „Udruženj roditelji“, kao i energija opštine Šavnik i samih Šavničana. Rezultat ove udružene energije je novo ruho gradskog trga i zajednička želja da ovo bude mjesto odakle će se nositi dobra energija i dobre uspomene'', kazao je Simović na današnjem svečanom otvaranju gradskog trga u Šavniku.

On je istakao da raduje otvaranje trga u Šavniku, u srcu Drobnjaka, koji je podario brojne mudre i hrabre ljude i čestite domaćine.

savnik-otvaranje-trga-matije-jakica-003

''Vjerujem da ćemo svi zajedno i u budućnosti davati posvećen doprinos da mijenjamo stvari na bolje. Sa jednakom odgovornošću, brigom i posvećenošću i ovdje u Šavniku i u Nikšiću i u Podgorici i širom Crne Gore. I sami ljudi se mijenjaju zajedno sa težnjom i naporima da se unaprijede i očuvaju materijalna dobra, poput gradskog trga ili porodične kuće istaknutog književnika Borislava Pekića. Pekić je suočavanje sa novim saznanjima opisao riječima (citiram): „Ljudi, koji pod urgencijom novih saznanja, svoja mišljenja nijesu kadri da mijenjaju, nemaju mnogo uslova i razloga ni da ih imaju'', istakao je Simović.

Kako je dodao, Šavnik i Šavničani se s razlogom ponose i vrijednostima koje ne treba mijenjati, već ih čuvati na odgovoran i održiv način za buduće generacije – jedinstvene i neponovljive prirodne ljepote. 

''Šavnik često nazivaju ''varoš na tri vode i sa dvije zore'', a svakim danom ga otkrivaju novi turisti, o njemu pričaju i rado mu se vraćaju. Kanjon Nevidio, postao je brend ne samo Šavnika, već i Crne Gore i godinama bilježi veliki broj posjetilaca iz svih krajeva svijeta. Jedinstveni spoj surovosti i ljepote planinskih masiva, rijeka, jezera i kanjona, sela, zaseoka i katuna, mogu se svrstati u najveće vrijednosti ove vrste u ovom dijelu Evrope i predstavljaju izuzetnu osnovu za razvoj agro-turizma kao jednog od vidova održive valorizacije izdašnih prirodnih potencijala. Šavnik je i grad voda, i to najbistrijih i najčistijih koje postoje'', dodao je Simović.

savnik-otvaranje-trga-matije-jakica-007

Kako je dodao o tim vodama najbolje govore i riječima Miladina Šobiča.

''O ukusu i čistoći hladne vode iz Bijele dovoljno je čuti riječi divljenja, moga i vašeg druga, pjesnika i kompozitora Miladina Žarkovog Šobića, koji je u njoj vidio i danas vidi jedinstveni i neponovljivi izvor životne snage i nadahnuća. Njegovom pjesničkom doživljaju nemoguće je nešto dodati ili oduzeti. Šavnik su posebno prepoznatljivim uvijek činili vrijedni domaćini koji su živjeli sa prirodom i od prirode. Ta ista priroda ih je nagradila čestitošću i poštenjem i nadaleko čuvenim gostoprimstvom. To su neprolazne vrijednosti koje će uvijek krasiti ovaj kraj'', zaključio je Simović

Portal Analitika