Abiznis

CEZAP: Troškovi postupka opredijeljeni pogrešnoj strani

Osnovni sud je obračunao troškove postupka za 267 korisnika kredita u švajcarskim francima (CHF) pogrešnoj strani, čime su tužioci oštećeni preko milion eura, saopštio je advokat Centra za zaštitu prava potrošača (CEZAP), Dragomir Ćalasan.
CEZAP: Troškovi postupka opredijeljeni pogrešnoj strani
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da je Sud donio odluku da tužioci Hypo Alpe Adria banci, sadašnjoj Addiko banci, na ime troškova postupka pojedinačno isplate 3,75 hiljada eura, a umješaču, odnosno Heti po 3,08 hiljada eura. 

“Pri tome, sud zaboravlja činjenicu da je za oko 120 tužilaca do sredine prošle godine povučena tužba, na čije povlačenje, tužena nije pristala. Zbog toga, za te osobe je povučen tužbeni zahtjev, od kada oni nijesu u obavezi da snose troškove postupka. Kako je od sredine prošle godine do donošenja presude održano najmanje tri ročišta, koliko ih je i odloženo, tuženi je u tom periodu dostavio jedan podnesak, koji je sud priznao kao opravdan, što iznos umanjuje najmanje jednu trećinu od utvrđenog iznosa od milion eura”, naveo je Ćalasan u saopštenju.

Prema njegovim riječima, skandalozno je da sud u oba slučaja utvđuje troškove postupka za 267 tužioca, posebno kod činjenice da je umješač prijavio 48 tužilaca, čija su potraživanja njemu ustupljena. 

“Kako da se obaveže tužilac da umješaču plaća troškove postupka kada nije imao nikakav pravni odnos sa njim? Da li i u ovom slučaju treba dokazivati pravni interes? U obrazloženju, sud je naveo ugovore o ustupanju potraživanja uz naknadu za 48 osoba. Samo za te osobe, umješač je mogao tražiti troškove postupka, ali ne i za ostale tužioce. Time je tužilačka strana oštećena 670 hiljada eura”, precizirao je Ćalasan.

On smatra da je grubom računicom, na osnovu primjene advokatske tarife, očigledno da je sud u svojoj računici oštetio tužioce za iznos od oko milion eura. 

“Zar to nije dovoljan razlog da se ukine odluka o troškovima postupka”, pitao je Ćalasan.

U stvari, troškovi postupka su, kako je naveo, u načelu opredijeljeni pogrešnoj strani. 

“Zar oni koji su uspjeli u sporu, a to su tužioci, „isčašenim“ tumačenjem suda u svakom pogledu, nijesu ni trebali da dobiju troškove postupka? Njihov primarni zahtjev je usvojen donošenjem zakona koji je sporne odrebe oglasio ništavim ex lege", rekao je Ćalasan.

On je dodao da je na sudu bilo da nastavi postupak vještačenjem i utvrdi tužioce koji nijesu sa tuženim zaključili anekse, odnosno sporazume o regulisanju duga, da im utvrdi stvarnu visinu duga, smanji njihove anuitete ili vrati dio sredstva, ako su pretplatili dug.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.