Svijet

Ekshumirani ostaci Salvadora Dalija: Čuveni brkovi ostali u svom klasičnom obliku

Španski forenzičari uzeli su uzorke kose, noktiju i kostiju čuvenog slikara Salvadora Dalija radi utvrđivanja očinstva na zahtjev jedne Katalonke.
Ekshumirani ostaci Salvadora Dalija: Čuveni brkovi ostali u svom klasičnom obliku
Portal AnalitikaIzvor

Forenzičari su u četvrtak uveče otvorili njegov kovčeg, a uzimanju uzoraka tijela moglo je da prisustvuje samo pet osoba - sudija, tri isljednika i asistent.

Generalni sekretar fondacije Gala - Salvador Dali izjavio je da su ostaci, mumuficirani prije 27 godina, dobro očuvani i da su njegovi čuveni brkovi ostali u "svom klasičnom obliku 10 i 10", misleći na položaj kazaljki na satu.

Analiza uzoraka mogla bi da traje nedjeljama.

Pilar Abel, rođena 1956, godinama je tvrdila da je njena majka imala ljubavnu aferu s Dalijem, a na njen zahtjev sud je prošlog mjeseca naložio ekshumaciju Dalijevih posmrtnih ostataka da bi se uzeli uzorci DNK za utvrđivanje biološkog očinstva.

dali1

Ako se potvrdi da je Dali njen otac, Abel bi mogla da traži četvrtinu njegovog imanja koje je sada u vlasništvu javne fondacije.

Predstavnici fondacije koja upravlja Dalijevim imanjem saopštili su danas da dokazi u prilog Abelinih tvrdnji nijesu bili dovoljni za ekshumaciju i da će nastaviti pravnu borbu za poništavanje testa očinstva.

Fondacija i muzej su preduzeli korake da spriječe da se fotografije ekshumacije pojave u javnosti, pa tako nije dozvoljeno unošenje mobilnih telefona, a ispod staklene kupole postavljena je nadsrtrešnica da ne bi moglo da se snima ili slika dronovima.

Španski umjetnik je rođen u Figeresu 1904, gdje je i umro u 85. godini. Sahranjen je u pozorištu-muzeju Dali u Figeresu.

Foto: Tanjug/AP

Portal Analitika