Kultura

GAME OF THRONES, S07E01: Dobar je osjećaj vratiti se kući

Sekvenca Denerisinog povratka na rodno ostrvo traje samo nekoliko minuta, ali je glavni krivac za uzbuđenje koje ostaje poslije epizode. Nije se samo Majka zmajeva vratila kući. Vratili smo se i mi...
GAME OF THRONES, S07E01: Dobar je osjećaj vratiti se kući
Portal AnalitikaIzvor

Kakvo. Otvaranje. Sezone. Dramska pauza. Spremni smo da se zakunemo u svjetlost Sedmoro da ove sedmice ništa bolje nije emitovano na TV od prve epizode nove sezone serije „Game of Thrones“ - ne računajući šou Dejvida Linča, jer je „Twin Peaks“ više od televizije.

Za razliku od prethodnih šest sezona, sedma je počela furioznom„dizalicom“ raspoloženja.

03-arjaVinonoša Arja

Kada je epizoda otvorena govorom lorda Freja, uslijedilo je nekoliko sekundi zbunjenosti. Zar ovo nije onaj isti ušljivi izdajnik kom je Arja prerezala grlo u finišu šeste sezone? Sigurno je fleš. Međutim, sumnja da smo završili u flešbeku odagnana je kada je Frej nazdravio okupljenima ne otpivši gutljaj vina i nazvao ih velikim junacima koji ubijaju majke petoro, trudne žene i nenaoružane vojnike.

Okupljeni poltroni popadali su oko stola dok im je krv šikljala na usta. Lice lorda Freja zamijenilo je Arjino. Otrovni vinonoša i jedini preživjeli vuk sa Krvave svadbe rekao je služavki lorda Freja da razglasi: „Sjever pamti. Zima je došla po kuću Frej.“ Nešto kasnije, poslije hladnokrvnog pokolja, vidjeli smo je kako gricka zečetinu, sluša pjesmu vojnika (simpatični kameo Eda Širana koji je popio toliko negativnih komentara, gifova i mimova fanova serije da je muzičar ugasio svoj zvanični profil na Tviteru) i pije vino od borovnice sa lanisterskim soldatima koji se smiju kada im kaže da ide u Kraljevu luku da ubije kraljicu. Pa samo kažite da vam nije nedostajao „Game of Thrones“!

Zimski vojnici

02-sersei-i-dzejmiOstatak jednočasovne epizode nije mnogo odstupio od sporovoznog narativa, tipičnog za prve epizode serije, ali formula sve-se-dešava-kada-se-ništa-ne-dešava iskorišćena je pametno - za najavu turbulencija ili poneku erupciju smijeha (nova razmjena čudnih pogleda Tormunda i Brijene).

Na Sjeveru, Džon je došao u sukob sa Sansom. Njegova sestra se povukla, ali sve miriše na uzdizanje još jedne kraljice, pod budnim okom Maloprstića. Nego, Džonovi navijači ne moraju da brinu dok mu leđa kao u ovoj epizodi čuva malecka Lijena Mormont – niko ne smije da protivrječi brundajućoj medvedici.

U Kraljevoj luci, Džejmi je konačno pričao sa Sersei. Na njegovu veliku žalost, Džejmijeva voljena je izgubljena u mržnji, i to tolikoj da kaže kako je samoubistvo njihovog sina bio čin izdaje. Sersei nema vremena da žali. Odmah vuče potez koji može biti veoma koban po Deneris – nudi savezništvo Juronu Grejdžoju, koji ima trubu kojom se dozivaju zmajevi.

Juron joj nudi brodove i „svoje dvije ruke“, što je direktan udarac ispod pojasa jednorukom Džejmiju. Ako ga Serseino savezništvo sa odurnim Grejdžojem ne odbije od sestre-ljubavnice, ništa neće. Za sada se čini da će Juron kupiti njenu ruku „neprocjenjivim darom“ koji obećava na rastanku. Jadni Džejmi neće imati šanse protiv zmajeva.

Majka zmajeva

Najčemerniji lik epizodebio je Pseto. Putovanje sa Dondarionom vraćaga u staru kolibu oca i ćerke koje je opljačkao u četvrtoj sezoni. Našao ih je mrtve i preplavila ga je krivica. Mali detalj, ali dovoljno jasan da se pokaže kako Pseto više nije ista osoba. Kad na to dodamo novitet – „komuniciranje“ sa vatrom – sigurno je da Pseto čeka mnogo značajnija uloga.

Najdeblji kraj izvukao je kukavni Semvel koji je pošao u Citadelu da „školuje“ kod starih meštara, a zaglavio čisteći noćne posude. Poslije 200+ nagona za povraćanje i presipanja fekalija, uspio jeda sazna da je ostrvo Dragonstone puno zmajevog stakla – jedinog materijala koje može ubiti Bijele hodače. Tamo je upravo stigla Majka zmajeva.

Sekvenca Denerisinog povratka kući traje svega nekoliko minuta, ali je glavni krivac za dobar osjećaj koji ostaje poslije epizode. Majka zmajeva ćutke, sa izrazom osobe koja je konačno vratila davno izgubljeni djelić sebe, polako šeta po zamku, praćena pojačanom dramskom muzikom. Dolazi do velikog stola na kom je mapa Vesterosa i okreće se svom Desnici. Kaže: „Hoćemo li da počnemo?“ Ekran se zacrnjuje, a milioni fanova širom svijeta odgovaraju umjesto Tiriona: „Yes, please!“ Nije se samo Deneris vratila kući. Vratili smo se i mi.M. I.

FOTO: nerdist.com / theverge.com / hbo.com

 

 

 

Portal Analitika