Društvo

Vlada kupuje dva Air Tractora, formira se fond za podršku vatrogascima

Vlada Crne Gore, u cilju jačanja kapaciteta službe zaštite, planira kupovinu dva protivpožarna aviona tipa Air Tractor. Pored toga, država namjerava da formira fond za podršku vatrogascima, a plan je i da se osnuje Nacionalni centar za obuku operativnih jedinica za zaštitu i spašavanje.
Vlada kupuje dva Air Tractora, formira se fond za podršku vatrogascima
Portal AnalitikaIzvor

Nabavka dva nova aviona tipa Air Tractor bi u značajnoj mjeri poboljšala postojeće kapacitete i povećala efikasnost Avio-helikopterske jedinice posebno što se u narednom periodu na postojeće dromadere zbog njihove starosti ne može računati.

Ukupna vrijednost ova dva aviona je oko pet miliona eura.

Avio-helikopterska jedinica trenutno posjeduje dva aviona tipa Fire Boss, kapaciteta po 3.200 litara, jedan avion tipa Dromader kapaciteta 2.000 litara i tri helikoptera tipa A-BELL koji, između ostalog, služe za osmatranje terena u slučaju požara, ali mogu poslužiti i za prevoz spasilačkih ekipa.

U MUP-u smatraju da je obezbjeđivanje materijalnih i finansijskih rezervi za potrebe sistema u ovakvim situacijama je neophodno, jer se prilikom intervencija redovno pojavljuje potreba za dodatnom opremom u vidu vatrogasnih crijeva, pumpi i ostale opreme, kao i finansijskih sredstava za potrebe plaćanja smještaja, ishrane, goriva i sličnih troškova prilikom intervencija.

"Dakle, neophodno je formirati neki oblik fonda za podršku sistemu zaštite i spašavanja kojim bi upravljao ministar unutrašnjih poslova i koji bi se koristio u ovakvim i sličnim situacijama", ističu u MUP-u.

MUP Vladi predlaže i formiranje „posebnih timova“ u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova koji bi bili potpuno obučeni i opremljeni za reagovanje u slučaju prirodnih nesreća).

"Timovi bi reagovali u slučaju nesreća kada lokalni odgovor nema kapacitete da pruži adekvatan odgovor. Osposobljavanje, usavršavanje i opremanje bila bi obaveza Ministarstva unutrašnjih poslova. U tom pogledu neophodno je stvoriti uslove da se formira Nacionalni trening centar za obuku operativnih jedinica za zaštitu i spašavanje", navode iz MUP-a.

Zbog izuzetnog zalaganja u obavljanju radnih aktivnosti na gašenju požara na otvorenom prostoru, spašavanju ljudi, imovine, kulturnih i materijalnih dobara u izuzetnim teškim vremenskim uslovima i u dugom trajanju, kako dalje poručuju iz MUP-a, potrebno je obezbijediti finansijska sredstva za nagrađivanje pripadnika službi zaštite i spašavanja.

Takođe, najnovija iskustva su pokazala da treba razmotriti modele centralizacije službi zaštite i spašavanja u cilju kvalitertnijeg i efikasnijeg funkcionisanja sistema zaštite i spašavanja.

MUP sumnja da je većina požara u Crnoj Gori namjerno izazvana.

"Što se tiče uzroka požara statistika kaže da je u preko 95 % slučajeva uzrok požara čovjek svojim nemarom ili nekom namjerom. Kada su u pitanju požari koji su aktuelni ovih dana interesantno je da se javljaju u isto vrijeme na različitim lokacijama, i obavezno kada su nepovoljni uslovi za gašenje požara odnosno kada je jak vjetar i visoke temperature. Nažalost, sve ovo vrijeme aktivnih požara niko od izazivača nije pronađen i procesuiran", zaključuje se u dokumentu MUP-a koji je juče usvojila Vlada.

Podsjetimo, Vlada je juče donijela odluku da se svaki vatrogasac nagradi sa po 400 eura.

P.Z.

 

 

Portal Analitika