Abiznis

Osam ministarstava nije ispunilo obaveze

Program rada Vlade je realizovan sa 67,1 odsto, konstatovano je na jučerašnjoj sjednici izvršne vlasti. Osam ministarstava, kako je konstatovano, nije ispunilo program.
Osam ministarstava nije ispunilo obaveze
Portal AnalitikaIzvor

Na sjednici je usvojen niz prijedloga izmjena zakona.Prijedlogom izmjena zakona o restituciji produžen je rok važenja obveznica za obeštećenje. U saopštenju nakon sjednice se navodi da je to urađeno zato što rok važenja prethodno izdatih obveznica ističe u avgustu.

Izmjene zakona

Usvojene su i izmjene zakona o porezu na promet upotrebljavanih motornih vozila, plovnih objekata, vazduhoplova i letilica.

- To je urađeno zato što je poreski tretman navedenih proizvoda u praksi izazvao dosta nedoumica da li se oporezivanje vrši samo za vozila koja su najmanje jednom registrovana u Crnoj Gori i za koje prodavac, odnosno prenosilac nije imao pravo na odbitak ulaznog PDV-a prilikom nabavke - objašnjeno je nakon sjednice.

Energetika

U cilju usaglašavanja sa Zakonom o energetici i odredbama prava Evropske unije iz oblasti energetike, utvrđen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o zaštiti potrošača.

-Definisanim izmjenama je utvrđeno da trgovac koji pruža uslugu od javnog interesa putem distributivne mreže ne smije potrošaču uračunavati u cijenu usluge troškova izgradnje, rekonstrukcije i modernizacije distributivne mreže, i to u slučaju kada su u pitanju usluge od javnog interesa u oblasti distribucije i snabdijevanja električnom energijom – kaže se u saopštenju.

Dodaje se da potrošač prilikom korišćenja javne usluge u oblasti distribucije i snabdijevanja električnom energijom, koja se pruža putem distributivne mreže neće biti dodatno finansijski opterećen, s obzirom na to da su navedeni troškovi u cijenu usluge već uračunati primjenom odredbi Zakona o energetici.

Izvor: Pobjeda

Foto: gov.me

Portal Analitika