Društvo

Slučaj VMŠ dobija epilog: Opozivom Jaćimovića Vlada ima većinu za upis

Vlada je juče opozvala profesora Metalurško-tehnološkog fakulteta Željka Jaćimovića sa mjesta člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, jer nije podržao prijedlog Ministarstva prosvjete da se i ove studijske godine upišu brucoši na beransku Visoku medicinsku školu (VMŠ). Vlada je, piše Pobjeda, opozivom Jaćimovića obezbijedila većinu za svoj prijedlog koji nije prošao na posljednjoj sjednici Upravnog odbora Univerziteta u utorak.
Slučaj VMŠ dobija epilog: Opozivom Jaćimovića Vlada ima većinu za upis
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je saopštila da je Jaćimović bio obavezan da zastupa interese Ministarstva i Vlade u skladu sa Zakonom i rješenjem o imenovanju. Studijski program u Beranama nije akreditovan.

Na sjednici Vlade, na lični zahtijev, razriješena su i dva člana Upravnog odbora – glavni urednik u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Radule Novović, jer je izabran za poslanika i predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković.

Novi članovi

- Za članove UO UCG, predstavnike osnivača, imenuju se generalna sekretarka Vlade Crne Gore Nataša Pešić, generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Mubera Kurpejović i državni sekretar u Ministarstvu javne uprave Goran Jovetić – saopšteno je nakon sjednice.

Vlada je, opozivom Jaćimovića, obezbijedila većinu za svoj prijedlog koji nije prošao na posljednjoj sjednici Upravnog odbora Univerziteta, u utorak, kojim se zahtijeva da se raspiše konkurs za upis brucoša na Visoku medicinsku školu sa sjedištem u Beranama prema izdatoj licenci, a da se nastava realizuje na akreditovanom studijskom programu u Podgorici.

Upis za Visoku školu u Beranama, iako je njeno sjedište bilo u tom gradu, do sada se obavljao u Podgorici, odnosno budući studenti dokumenta su predavali na Medicinskom fakultetu.

Čelnik Upravnog odbora Duško Bjelica podnio je ostavku nakon što je za rješenje koje je ponudio glasalo samo šest članova odbora. Vlada u ovom tijelu broji pet predstavnika – troje je glasalo za prijedlog Bjelice - Radoje Novović, Vladan Joković i Milanko Damjanović. Predsjednik Privredne komore Mijušković nije došao na sjednicu, a profesor Željko Jaćimović glasao je protiv.

Za Vladin prijedlog glasao je i predstavnik akademskog osoblja sa akademskim zvanjem prof. mr Miran Begić i predstavnica stručnog i neakademskog osoblja Desanka Radojičić.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Foto: Vladimir Šćekić

Portal Analitika