Društvo

Jenjavaju požari u Novom i Tivtu, problematično bilo samo kod Solila

Požari na području Tivta i Herceg Novog jenjavaju, ali kako nam je saopšteno iz Službe zaštite i spasavanja Herceg Novi, vatrogasci će i noćas biti na oprezu.
Jenjavaju požari u Novom i Tivtu, problematično bilo samo kod Solila
Portal AnalitikaIzvor

U popodnevnim časovima ponovo se rasplamsao požar kod tivatskog rezervata Solila, čim se stalo sa gađenjem iz vazduha, ali vatra je stavljena pod kontrolu.

Vatra je kod Solila čak zahvatila donji dio puta u samom rezervatu prirode, ali su vatrogasci brzo reagovali. Na terenu su izašle ekipe Službe zaštite i spašavanja Tivat i DVD "Krtoli" sa pet protivpožarnih vozila.

Pošto se požar bio razbuktao, tivatski vatrogasci zatražili su pomoć švajcarskog helikoptera "Super puma" koja vatru gasi iz vazduha. Na terenu su bili i pripadnici Vojske Crne Gore.

Požarište kod Solila i Topliša i dalje je problematično, čitav teren je opožaren i čim se pojavi jači vjetar izbije novi požar.

Na toj lokacji trenutno je najproblematičniji krak požara koji se spušta prema vodoizvorištu Topliš.

Vatra je stavljena pod kontrolu, ali tu i dalje dežuraju tivatski vatrogasci sa protivpožarnim vozilima koji su u tom dijelu utrošli 10 cisterni vode.

U akciju gašenja pošara na Luštici danas su krenula i dva Kanadera iz Hrvatske. Hrvatski avioni efikasno su obavljali zadatke, jer im u prosjeku pet minuta treba da napune svoje tankove morskom vodom glisirajući po površini mora i izruče "vodenu bombu" od pet tona na poćarište.

Vatrogasci na terenu su nezadovoljni reakcijom i ponašanjem Direktorata za vanredne situacije i opštom nekoordinisanošću na terenu, zbog čega su gasioci prinuđeni da se svako malo ponovno vraćaju na lokalitete koji su skoro bili ugašeni jer Direktorat nije, po dogovoru, nakon njih poslao protivpožarnu avijaciju.

Vatra je bila izbila i na dijelu kod Slanice ispod trase lokalnog puta za Radoviće u blizini kupališta Movida, ali je jedna ekipa tivatske Službe zaštite uspjela da taj poćar brzo stavi pod kontrolu.

Iz Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova navodi se da su u Herceg Novom i Tivtu aktivni požari duž puta pored Solila, na Luštici, Zabrđe-Klinci, na Obosniku ka Tičićima, Obosniku ka Zabrđu i na Vidovom Vrhu.

(RTCG)

foto: Radio Tivat

Portal Analitika