Svijet

Čavušoglu: Njemačka pruža utočište teroristima

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu danas je optužio Njemačku da pruža utočište teroristima Radničke partije Kurdistana (PKK) i organizacije sveštenika Fetulaha Gulena, u Turskoj poznate kao FETO.
Čavušoglu: Njemačka pruža utočište teroristima
Portal AnalitikaIzvor

"Kao država koja pruža sklonište teroristima PKK i FETO na svojoj teritoriji, saopštenja Njemačke samo pokazuje dvostruke standarde i nisu prihvatljiva", napisao je Čavušoglu na Tviteru, prenosi Rojters.

Njemačka je svojim građanima u četvrtak izdala upozorenje pri putovanju u Tursku i zaprijetila mjerama koje bi mogle da osujete njemačke investicije u toj zemlji.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je optužilo Njemačku za "ucjenu i prijetnje" i poručilo da neće praviti ustupke u vezi sa nezavisnošću svog pravosuđa.

Saopštenje turskog ministarstva uslijedilo je nakon što je njemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel najavio da će Berlin preduzeti niz koraka kao odgovor Turskoj na pritvaranje njemačkog aktiviste za ljudska prava, a Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo Njemce koji putuju u tu zemlju na povećan oprez.

Gabrijel je rekao da će Njemačka razgovarati sa partnerima EU o evropskim aspiracijama Turske i naglasio da Berlin više ne može da bude garant njemačkih korporativnih investicija u Turskoj.

Portparol turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana Ibrahim Kalin ranije danas je napao Njemačku nakon što je Berlin zaprijetio da neće više obezbjeđivati garancije za njemačke korporativne investicije.

(Tanjug)

Portal Analitika