Društvo

PURIŠIČ: Preduzimamo sve da bi uprostili ostvarivanje prava korisnicama naknada za majke

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić odgovorio je na otvoreno pismo funkcionera Demokratske Crne Gore Nevena Gošovića, koje je Portal Analitika ranije objavio. Odgovor ministra Purišića prenosimo integralno.
PURIŠIČ: Preduzimamo sve da bi uprostili ostvarivanje prava korisnicama naknada za majke
Portal AnalitikaIzvor

"Uvaženi g-dine Gošović,

Shodno Zakonu o izvršenju Odluke Ustavnog suda Crne Gore U-I broj 6/16 od 19. aprila 2017. godine korisnice kojima su radi ostvarivanja prava na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece prestala prava po osnovu nezaposlenosti, imaju pravo da nastave sa korišćenjem prava po ovom osnovu. Takođe, Zakon propisuje da ovo pravo ima žena koja je bila korisnica naknade iz člana 4 (član 54b) Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, odnosno koja je koristila to pravo, jer se nalazila na evidenciji Zavoda za zapošljavanje najmanje 15 godina.

Pored navedenog, Zakon propisuje da je rok za prijavu na evidenciju nezaposlenih lica Zavoda za zapošljavanje, radi nastavka korišćenja prava po osnovu nezaposlenosti, 15 dana od dana stupanja na snaguovog zakona.

Prava po osnovu nezaposlenosti, između ostalog, obuhvataju i pravo na novčanu naknadu koje se ostvaruje pod uslovima propisanim Zakonom o zapošljavanju i osvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja je 7. jula 2017. godine izdalo saopštenje za javnost kojim je obavijestilo bivše korisnice naknada po osnovu rođenja troje ili više djece, a imajući u vidu rok utvrđen zakonom, da se do 17. jula prijave na evidenciju nezaposlenih lica Zavoda za zapošljavanje kako bi mogle da nastave da koriste pravo na novčanu naknadu po osnovu nezaposlenosti.

U skladu sa navedenim, a sve u cilju potpune informisanosti građanki, Zavod za zapošljavanje je telefonskim putem pozivao one žene koje su prije ostvarivanja prava na naknadu kod centara za socijalni rad bile korisnice novčane naknade po osnovu nezaposlenosti.

Zavod za zapošljavanje je postupio na navedeni način iz razloga što isti nema podatke po kojem osnovu su žene korisnice novčane naknade po osnovu nezaposlenosti ostvarile pravo na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece kod nadležnog centra za socijalni rad.

Ovim putem, podsjećamo javnost da se sva zainteresovana nezaposlena lica mogu prijaviti Zavodu za zapošljanje radi posredovanja u zapošljavanju ili uključivanja u mjere aktivne politike zapošljavanja radi povećanja njihove zapošljivosti, u skladu sa Zakonom o zapošljavanju i ostvarivanju prava po osnovu nezaposlenosti.

U skladu sa članom 2 Zakona o izvršenju Odluke Ustavnog suda, samo korisnice naknade po osnovu rođenja troje ili više djece kojima je radi korišćenja tog prava njihovom voljom prestao radni odnos na neodređeno vrijeme, počev od 6. avgusta 2015. godine,  imaju pravo na mjesečnu naknadu u zakonom utvrđenim iznosima, ako do 31. jula 2017. godine podnesu zahtjev nadležnim Centrima za socijalni rad.

Fond PIO od 17. jula 2017. godine prima zahtjeve za ponovno uspostavljanje prava na penziju ili privremenu naknadu.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja u koordinaciji sa Centrima za socijalni rad, Fondom PIO i ZZZCG postupa u skladu sa Zakonom o izvršenju Odluke Ustavnog suda i preduzima sve neophodne aktivnosti kako bi pojednostavilo procedure i korisnicama naknada omogućilo jednostavnije ostvarivanje navedenih prava".

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.