Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Bogdanović: Usvajanje Zakona snažan iskorak u pravcu vraćanja statusa istinske prijestonice Cetinju

Bogdanović: Usvajanje Zakona snažan iskorak u pravcu vraćanja statusa istinske prijestonice Cetinju

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović izrazio je zadovoljstvo povodom utvrđivanja Prijedloga zakona o Prijestonici na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore.
Bogdanović: Usvajanje Zakona snažan iskorak u pravcu vraćanja statusa istinske prijestonice Cetinju
Portal AnalitikaIzvor

On je tim povodom naglasio da je utvrđivanje Prijedloga zakona snažan iskorak u pravcu vraćanja statusa Cetinju kao istinske crnogorske Prijestonice – simbola crnogorske državnosti i nosioca identiteta crnogorske nacije – koji mu nesumnjivo pripada.

„Vjerujem da nije potrebno podsjećati da su društveno-ekonomske i političke prilike u 15. vijeku uslovile nastanak Cetinja - grada, koji je u teškim momentima kroz istoriju, imao poseban i nesaglediv značaj u pravcu očuvanja crnogorskog identiteta“, kazao je gradonačelnik Bogdanović i istakao da je, zbog toga, bilo neophodno učiniti napor da se kroz normativno, institucionalno i finansijsko jačanje, Cetinju vrati položaj koji mu u Crnoj Gori pripada.

„Moje ubjeđenje potkrepljuje i činjenica da su brojni učesnici u centralnoj javnoj raspravi na Cetinju, dali snažnu podršku Nacrtu zakona. Između ostalih, mnogi ugledni javni i kulturni radnici, predsjednici opština, ali i predstavnici političkih partija, bili su jedinstveni u stavu da se Cetinju mora unaprijedi položaj u sistemu Države i vrati stari sjaj. Utvrdjeni prijedlog predvidja preseljenje brojnih državnih institucija na Cetinje. Time, pored Rezidencije Predsjednika Crne Gore, sjedišta Ustavnog suda i Ministarstva kulture, crnogorska Prijestonica će ponovo postati diplomatski centar Crne Gore, što joj nesumnjivo i pripada. Svakako, posebno značajan aspekat razvojne dimenzije Prijestonice odnosi se na obezbjeđenje finansijskih sredstava za realizaciju razvojnih projekata grada i za finansiranje izdataka za obavljanje zakonom utvrđenih nadležnosti“, kazao je gradonačelnik Prijestonice.

Imajući u vidu sveukupnu ulogu Cetinja u crnogorskoj istoriji, Bogdanović je kazao da ovoga puta očekuje da ćemo već narednih dana svjedočiti usvajanju ovog zakonskog rješenja u državnom parlamentu.

„Zato pozivam sve političke partije, koje žele dobro Cetinju, da podrže Zakon o Prijestonici i pokažu da se istinski, a ne deklarativno bore za ovaj grad, jer Cetinje nije samo teritorijalna jedinica, već, ubijeđen sam, grad svih građana Crne Gore - grad koji pripradnici svih vjeroispovijesti i nacionalnosti, osjećaju svojim domom“, zaključio je gradonačelnik Bogdanović.

 

Portal Analitika