Društvo

Utvrđen Predlog zakona o Prijestonici: Ustavni sud i Ministarstvo vanjskih se sele na Cetinje

Vlada je danas utvrdila Predlog zakona o Prijestonici kojim je, između ostalog, predviđeno da sjedište jednog broja važnih državnih institucija, među kojima i Ministarstvo vanjskih poslova, bude preseljeno na Cetinje.
Utvrđen Predlog zakona o Prijestonici: Ustavni sud i Ministarstvo vanjskih se sele na Cetinje
Portal AnalitikaIzvor

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, kazala je da se predloženim zakonom jača uloga Prijestonice, uvažava njen kulturni i istorijski aspekt i Cetinju vraća status, značaj i mjesto koji je kroz crnogorsku istoriju oduvjek imalo.

„Zakonom je predloženo opredjeljivanje budžetskih sredstava za razvoj Prijestonice u visini od jedan odsto projektovane vrijednosti tekućeg budžeta Crne Gore za svaku fiskalnu godinu“, kazala je Pribilović nakon sjednice Vlade.

Kako je navela, godišnji program razvoja Prijestonice, koji će se finansirati iz budžetskih sredstava u iznosu od 0,6 odsto, usvajaće Senat, a koristiće se za finansiranje projekata koji doprinose otvaranju novih radnih mjesta, razvojnih, infrastrukturnih i projekata očuvanja kulturno-istorijskog nasljeđa, za valorizaciju turističkih potencijala, projekata od javnog interesa i ostalih od značaja za razvoj Cetinja.

Pribilović je kazala da će se sredstva od 0,4 odsto projektovane vrijednosti tekućeg budžeta planirati godišnjim zakonom o budžetu , i opredjeljivaće se Prijestonici za finansiranje izdataka za obavljanje zakonom utvrđenih nadležnosti.

Ona je istakla da se odredbe Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koje se odnose na finansijsko izravnavanje opština, neće odnositi na Prijestonicu.

Prema njenim riječima, u predlogu zakona definisano je da je preseljenje važnih državnih institucija jedna od ključnih aktivnosti koje prijestonici treba da povrate status i značaj kakav zaslužuje.

„U tom cilju, predviđeno je preseljenje sjedišta jednog broja državnih organa i drugih institucija, čime će se dodatno ojačati uloga Prijestonice u sistemu Crne Gore“, kazala je Pribilović.

Kako je navela, pored Rezidencije predsjednika države, planirano je da sjedište Ustavnog suda bude u Prijestonici, a predviđeno je i preseljenje Ministarstva vanjskih poslova, čime se Cetinju vraća status diplomatskog centra.

Definisano je i da Istorijski institut i Fakultet za crnogorski jezik i književnost budu na Cetinju.

„Vjerujemo da ćemo kroz predložena rješenja stvoriti dobre preduslove za brži i kvalitetniji razvoj Prijestonice, i da ćemo Cetinju dati dodatni impuls da se kroz valorizaciju kulturnih i istorijskih vrijednosti ubrza ekonomski razvoj i da dobije administrativni status koji mu, po istorijskom i kulturnom značaju, i pripada“, kazala je Pribilović.

Mina

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
D Diplomatski centar
20.07.2017. 22:05

Ne može Cetinje biti diplomatski centar preseljenjem Ministarstva vanjskih poslova, kada se sve ambasade stranih država i predstavništva EU nalaze u Podgorici. Ovo bi moralo biti poznato ministrici javne uprave.

7
0
G Grgur
20.07.2017. 21:35

E kad je ova dogurala do ministarke....

6
0
M Max
20.07.2017. 15:52

Projestonicu turistički,kadrovski,ekonomski ojačati.To što će 4-5 stotina uposlenih u ovim institucijama,svakodnevno putovati do Cetinja i nazad,besmisleno je,nepotrebno,i nikako ne dopeinosi revitalizaciji Cetinja.Još jedna demagoško populistička,fix ideja,koja nikom dobro ne donosi

11
4