NATO

Bošković sa Skaparotijem: Crna Gora uvijek može računati na pomoć NATO-a

Ministar odbrane Predrag Bošković, sastao se danas sa vrhovnim savezničkim komandantom za Evropu (SACEUR), generalom Kertisom Skaparotijem, koji je prvi SACEUR koji je posjetio Crnu Goru, kao punopravnu članicu NATO Saveza.
Bošković sa Skaparotijem: Crna Gora uvijek može računati na pomoć NATO-a
Portal AnalitikaIzvor

Bošković je izrazio zahvalnost generalu Skaparotiju i NATO komandi na čijem je čelu, na brzoj reakciji na zahtjev najmlađe članice Alijanse za pružanje pomoći u rješavanju situacije uzrokovane požarima, koji su zahvatili našu državu prethodnih dana. Naime, na zahtjev Vlade Crne Gore upućenom Evroatlantskom centru za odgovor na vanredne situacije (EADRCC), kao NATO tijelu, sačinjenom od članica i partnerskih zemalja, NATO je u najkraćem roku potvrdno odgovorio, upućivanjem ukrajinskog protivpožarnog aviona AN32P, švajcarskog višenamjenskog helikoptera marke Super Puma, kao i bugarskog helikoptera MI17. General Skaparoti iskazao je uvjerenje da će se vatrena stihija što prije lokalizovati i ugasiti, te da Crna Gora uvijek može računati na podršku ovog tipa od strane svih specijalizovanih institucija NATO Saveza.

Bošković je naglasio značaj izuzetne podrške koju je Saveznička komanda za Evropu pružila Crnoj Gori na putu evroatlantskih integracija. Konstruktivne sugestije, smjernice, ali i konkretna podrška, značajno su doprinijeli da Ministarstvo i Vojska Crne Gore adekvatno odgovore na kriterijume Sjevernoatlantskog saveza i da što spremniji dočekaju formalno članstvo u Alijansi, istakao je Bošković.

Ministar je istakao da je prethodni jedanaestogodišnji period za Crnu Goru bio veoma zahtjevan, ali da su postignuti rezultati koji su dodatno unaprijedili i poboljšali naš sistem, kao i interoperabilnost i profesionalnost naših vojnika.

Jedna od glavnih tema razgovora bila je modernizacija i opremanje odbrambenog sektora u narednom periodu, kao i učešće Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama.

Ministar je kazao da je Ministarstvo odbrane na samom početku evroatlantskog puta, prepoznavši značaj Savezničke komande za operacije i 2007. godine, uputilo jednog svog oficira na rad u ovoj Komandi. Nedugo nakon toga upućen je i drugi, tada partnerski štabni element. U skladu sa statusom članice, Crna Gora je počela pripreme za uspostavljanje Nacionalnog vojnog predstavništva – (NMR) u SHAPE, gdje će naš vojni predstavnik biti upućen do kraja godine.

General Skaparoti se zahvalio ministru Boškoviću na prijemu i izrazio zadovoljstvo svim onim što su Ministarastvo odbrane i Vojska Crne Gore postigli u prethodnom periodu. General Skaparoti je istakao da je upravo odgovoran i savjestan pristup svih institucija preporučilo Crnu Goru da za relativno kratak vremenski rok postane 29-ta članica NATO Saveza. Skaparoti je apostrofirao i značaj učešća crnogorskih pripadnika u misiji u Avganistanu, čime su naša država i vojska postali prepoznatljivi u procesu uspostavljanja i očuvanja međunarodnog mira. Upoznao je sagovornika sa najznačajnijim aktivnostima Savezničke komande u narednom periodu i izrazio zadovoljstvo što će Crna Gora, u skladu sa raspoloživim kapacitetima i potrebama, do kraja godine uputiti vojnog predstavnika u Mons.

Komandat NATO snaga za Evropu (SACEUR) ujedno je i komandant Savezničkih snaga za operacije (ACO), smještenih u Monsu, Belgija. Odgovoran je najvišem NATO vojnom tijelu, Vojni komitet (MC), kao i za sve NATO vojne operacije. Funkciju SACEUR-a uvijek obavlja general američke vojske. Aktuelni komandant, general Kurtis Skaparoti, na ovo mjesto postavljen je 04. maja 2016. godine, kada je naslijedio generala Filipa Birdlava.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.