Kultura

Predavanja o arhitekturi za kraj ovogodišnjeg Kotor APSS-a

Ljetnja škola arhitekture Kotor Architectural Prison Summer School (APSS) počela je 15. jula u Starom gradu u Kotoru. Kao prateći dio radionice, u crkvi Sv. Pavla održana su predavanja Nikole Radeljkovića (Numen/For Use) i Dijane Vučinić, osnivača i programskog direktora KotorAPSS-a.
Predavanja o arhitekturi za kraj ovogodišnjeg Kotor APSS-a
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Kotor APSS-a, u finalu programa događaji su podijeljeni u dva dana. U petak 21. jula u 20:30 časova na Pjaci od zatvora održaće se predavanja Anastasiosa Teliosa, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Solunu i Džejmsa Tajlora-Fostera, kustosa, pisca i urednik portala Archdaily, svjetski najposjećenijeg portala u oblasti arhitekture i urbanizma.

Telios je rođen u Berlinu, studirao je na Bartlett School of Architecture u Londonu i na Aristotelovom Univerzitetu u Solunu na kojem je doktorirao u oblasti arhitektonskog dizajna i teorije. U svojoj doktorskoj disertaciji fokusirao se na pitanja teorije i kritike arhitekture, imidža i prezentacije. Njegova akademska interesovanja su povezana sa arhitekturom i urbanim dizajnom, ali i hermeneutičkom teorijom. Trenutno je fokusiran na napredni arhitektonski dizajn i istraživanje dizajna.

anstasios-tellios-1

Od 2008. je docent, a odnedavno i vanredni profesor arhitektonskog dizajna – predaje Teoriju i praksu na Školi arhitekture AUTh u Solunu. Učestvuje u projektima, istraživačkim programima i internacionalnim konkursima u oblastima arhitektonskog i urbanistričkog dizajna. Učestvovao je na brojnim konferencijama, radionicama u Grčkoji i van nje, ali i u istraživanjima i finansiranim programima koji se tiču arhitekture, urbanističkog dizajna i arhitektonske edukacije. Živi i radi u solunu.

Džejms Tejlor-Foster je zajedno sa Despinom Zavrakom jedan od osnivača arhitektonskog biroa ‘TTDZ Architects’. Učestvovao je na raznim projektima i internacionalnim konkursima. Predaje u Grčkoj i inostranstvu. Njegov rad, u teorijii u praksi, kao arhitekte i predavača, bio je publikovan i izlagan u Grčkoj i internacionalno.

james-taylor-foster

Urednik je LOBBY Magazina (The Bartlett, UCL). Bio je kokustos nordijskog paviljona zajedno sa Davidom Basultom (In Therapy) na 15. Bijenalu arhitekture u Veneciji. Radi za radio Monocle 24 i gostujući je kritičar na Univerzitetu u Kembridžu, Bartletu, AA (UjedinjenoKraljevstvo), IUAV (Italija), TU Delft, Berlage (Holandija).

Piše za brojne magazine i dnevnike o arhitekturi, kulturi, gradovima i tehnologiji.

Predavanja će biti otvorena za javnost.

U subotu 22. jula u 20 sati na Pjaci od zatvora ovogodišnji KotorAPSS se završava javnim zatvaranjem, nakon čega će uslijediti Numen/For Use i studentske prezentacije.

Portal Analitika