Abiznis

Forum gradonačelnika 16+1 potvrda uspjeha Podgorice

„Prvi događaj koji će Crna Gora organizovati u pet godina trajanja inicijative o saradnje između NR Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEE) je Forum gradonačelnika glavnih gradova država centralne i istočne Evrope i NR Kine koji se održava u septembru ove godine i čiji je domaćin Glavni grad.
Forum gradonačelnika 16+1 potvrda uspjeha Podgorice
Portal AnalitikaIzvor

To je ujedno i potvrda za Crnu Goru da dokaže  da je više nego sposobna da organizuje događaje na to nivou” istaknuto je u zgradi uprave Glavnog grada na sastanku Vladimira Rajčića, operativnog direktora Foruma ispred Glavnog grada i Vatroslava Belana, nacionalnog koordinatora u mehanizmu saradnje NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope 16+1, kojem je prisutvovala i Daniela Đurđić Dedić direktorica u Ministarstvu vanskih poslova.

Na sastanku je istaknuto da je Crna Gora jedna od najuspješnijih zemalja u povlačenju sredstava iz Fonda 16+1, uz podsjećanje da se, kroz ovu inicijativu, uvećala i razmjena na svim nivoima. Posebno je naglašen značaj Foruma ne samo za Podgoricu kao domaćina, nego za čitavu Crnu Goru, jer Glavni grad ovom organizacijom otvara vrata da se 28. novembra ove godine, na Samitu šefova vlada NR Kine i zemalja CEE u Budimpešti, kandiduju i drugi gradovi Crne Gore kao domaćini događaja u okviru 16+1 inicijative.

Takođe je istaknut značaj koji će Forum imati za privrednike Crne Gore jer će biti u prilici da stupe u dirketnu komunikaciju sa privrednicima Pekinga, da kandiduju svoje projekte I iniciraju saradnju.

“Forum predstavlja otvorena vrata za privredu Crne Gore da, zahvaljući Glavnom gradu koji je organizator događaja, imaju konkretne koristi i rezultate” zaključeno je na sastanku.

Ovo je Drugi Forum gradonačelnika glavnih gradova država centralne i istočne Evrope i NR Kine je događaj koji okuplja gradonačelnike glavnih gradova država u okviru mehanizma 16+1. Prvi Forum je održan u Sofiji, Bugarska, u septembru prošle godine.

Sama činjenica da je Podgorica izabrana za domaćina Drugog Foruma, odmah poslije Sofije, govori o spremnosti Glavnog grada da organizuje jedan ovako značajan događaj. Na čelu organizacionog tima skupa koji će biti jedan od najvećih međunarodnih događaja koji će biti održan u Crnoj Gori od obnove nezavisnosti, je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović. U organizaciji intezivno učestvuje i Vlada Crne Gore, jer je u pitanju događaj koji će imati višestruke koristi za Glavni grad i Crnu Goru.

Forum gradonačelnika glavnih gradova država CEE je i jedan od mehanizama za učvršćivanje ekonomske saradnje. To će biti i odlična prilika za promociju naših razvojnih potencijala, kao i razmjenu iskustava u oblasti poljoprivrede, turizma, industrijske proizvodnje – prerade, energetike, obrazovanja i saobraćajne, odnosno komunalne infrastrukture.

Podsjećamo da je inicijativa o saradnji NR Kine i zemalja CEE definisana u Poljskoj 2012. godine kroz “12 mjera za unapređenje saradnje izmedju NR Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEE)”, kada je objavljen paket mjera za jačanje saradnje. Među mjerama je kreditna linija od 10 milijardi dolara.

U države CEE, pored Crne Gore, spadaju Češka, Slovačka, Mađarska, Poljska, Litvanija, Estonija, Letonija, Bugarska, Rumunija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija i Albanija.

Portal Analitika