Crna hronika

Odgođeno suđenje za pokušaj terorizma za septembar

Viši sud odložio je na zahtjev advokata odbrane sudjenje optuženima za pokušaj terorizma za septembar. Prvo ročište biće održano 6. septembra. Odbrana je neposredno prije glavnog pretresa podnijela i tražila da sud odgovori po čijem nalogu su sprovedene mjere tajnog nadzora, ko te mjere sprovodi, da li su te mjere vezane za ovaj postupak, nakon što su na sajtu Tužilaštva objavljeni transkriti razgovora izmedju advokata i branjenika. Takodje, odbrana je tražila odlaganje sudjenja zbog kratkoće vremena za pripremu odbrane, jer je u međuvremenu došlo do promjene advokata.
Odgođeno suđenje za pokušaj terorizma za  septembar
Portal AnalitikaIzvor

Sutkinja Suzana Mugoša je saopštila da niko od branilaca u ovom slučaju nije bio pod mjerama tajnog nadzora, kao i da nemaju podataka da li je neko od branilaca u nekom drugom slučaju pod mjerama nadzora jer za to nijesu nadležni. Kada je u pitanju sporni transkript koji se nalai na sajtu Specijalnog državnog tužilaštva, saopštila je da nijesu ovlašćeni ni nadležni da narede Specijalnom državnom tužilaštvu šta će staviti a šta ukloniti sa njihovog sajta. 

''Imajući u vidu nove zathjeve odbrane Viši sud će dopis dostaviti Vrhovnom državnom tužilaštvu radi ponovne odluke'', navodi se u obrazloženju Višeg suda.

Takođe u obrazloženju je dodato da zbog okolnosti promijenjenog advokata optuženog Milana Kneževića i njegovog promijenjenog stava da će se složiti sa braniocem i zatražiti odlaganje pretresa kako bi se adekvatno pripremila odbrana, Viši sud je odložio suženje za septembar. Zakazani termini su 6. 7. 8. dalje 10. 11. 13 kao i 20. 21. 22. sve sa početkom u devet časova.

Sud je u obrazloženju na kraju iznio da advokati neće više imati mogućnosti da traže odlaganje suđenja iz ovih razloga.

Tok današnjeg suđenja:

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da tužilaštvo nije određivalo mjere tajnog nadzora ni prema advokatima ni prema poslanicima koji su optuženi. Kako je kazao sve što je objavljeno je uzeto iz telefona advokata koji je zaplijenjen u drugom slučaju i skinuto sa aplikacije.On je zatražio od suda da ne doyvoli opsrukciju i odugovlačenje postupka, što pokušava da uradi odbrana.

''Od kada sam ja izabran već dvije godine nikada ni prema jednom advokatu nisu određivane mjere tajnog nadzora. Sve što je objavljeno, objavljeno je da bi se vidjelo kršenje kodeksa od strane advokata i nije na osnovu onog što je objavljeno niti još uvijek obaviještena advokatska komora niti traženo iniciranje psotupka. Sve radnje koje smo preduzimali preduzimali smo u skladu sa zakonom. Ostavljamo sudu na ocjenu da li će radi pripreme odbrane odložiti glavni pretres a odnosu na ostale navode branioca cijenim ih kao skretanje sa današnjeg predmeta'', kazao je Katnić. 

Odbrana je prethodno zatražila da im pod hitno saopšti da li su i oni prisluškivani tokom procesa te da ukoliko jesu ne postoje uslovi da se pretres danas održi.

'' Ukoliko ne dobijemo garancije suda da nismo prisluškivani i da ovo nije bilo prisluškivanje nego neka druga aktivnost smatramo da nema uslova da se mi dalje ovim poslom bavimo. Ukoliko smo prisluškivani mi nemamo uslova da pružimo odbranu svojim klijentima već im možemo samo nanijeti štetu. Iz profesionalnih i etičkih razloga mi ne možemo braniti naše klijente'', kazao je Petronijević Goran.

Advokat Milan Petrović, dodao je da su se obratili sudu sa ovim zahtjevom bez namjere da opsturiraju.

''Ja se pridružujem ovom predlogu kolege. Ne samo da nismo u mogućnosti da branimo nego ja lično ne želim da učestvujem u ovakvom postupku. Objavljivanje korespondencije nas i našim branjenika je apsolutno nedopustivo. Biti stalno pod pritiskom, razmišljati da li ja kolegu mogu da pitam za neko pitanje ili mu pošaljem akt. Ako smo mi u ovom postupku bili prisluškivani onda su naši dokazi kompromitovani. Bez namjere da odložimo suđenje, jer evo juče vi ste kazali do daljnjeg niste čak rekli ni termin i mi smo na svoju ruku se interesovali da li će biti nastavljeno danas. Tako da smo i mi u interesu da se ovaj postupak što brže okonča. Tako da ovo nije u cilju opstrukcije nego zaštite našeg ličnog integriteta i prava naših klijenata'', kazao je Petrović. 

Miroje Jovanović se pridružio svemu što su rekle kolege i zatražio od suda da naloži SDT-u da sa sajta ukloni saopštenje sa svim onim što ono sadrži.

''I ja sam tek jutros dobio odluku Vrhovnog državnog tužioca i pridružujem se ali imam još jedan zahtjev. Da SDT ukloni spornu objavu sa sajta koliko je danas. Iako je to otišlo već danas dok ovaj postpuka traje to ne može da postoji. Ako sud brine o disciplini o pravima branilaca i advokata ja tražim da se ta objava ukloni'', kazao je Jovanović.

On tvrdi i da im Katnić prijeti u sudnici i da zato traži njegovo izuzeće.

''Meni se prijeti u sudnici pred vama. Pozivam tužioca da odmah sada podnese prijavu protiv mene advokatskoj komori u Novom Sadu čiji sam član. Državni tužilac je rekao da o vašim pravima brine samo sud, a vi nas niste zaštitili. Samo iz poštovanja prema ovom sudu i mom porijeklu koje je podgoričko ja nisam napustio sudnicu. U Novom Sadu i Beogradu ja bih momentalno napustio sudnicu'', kazao je Jovanović.

Funkcioner Demokratskog fronta, Milan Knežević kazao je da iz izjave SDT-a proizilazi da ako već advokati nisu prisluškivani onda su mjere tajnog nadzora sprovođenje nad poslanicima.

''Tražim od suda da mi da informaciju ko je protiv mene i Andrije Mandića odredio mjere tajnog nadzora obzirom da iz izjave Milivoja Katnića proizilazi da nisu prisluškivani advokati a iz onoga što je objavljeno vidi se komunikacija između mene i mog advokata pa je očigledno da sam onda prisluškivan ja'', kazao je Knežević.

Lider NOVE, Andrija Mandić je naveo da se nalaze i njegovi razgovori te da su oni isječeni i korumpirani.

''Mi se mjesecima borimo sa montiranim procesom i podmetanjem od strane SDT-a i potrebne su nam informacije od kredibilne institucije odnosno suda a ne lažne informacije kao one kada je Katnić garantovao da se poslanici ne prisluškuju'', kazao je Mandić.

 

Podsjetimo, Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković odbio je zahtjev za izuzeće glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i postupajućeg tužioca Saše Čađenovića u postupku koji se vodi zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju. 

Suđenje je u srijedu odgođeno nakon zahtjeva advokata Miroja Jovanovića za izuzeće Katnića i svih tužilaca u specijalnom tužilaštvu.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević.

Optužnicim su obuhvaćna i trojica crnogorskih državljana – lideri Demokratskog fronta (DF), Mandić i Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a.

Postupak protiv prevodioca Fronta Ananija Nikića vodi se posebno.

Širokov se tereti zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, terorizam u pokušaju i pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore izvršenog putem podstrekavanja.

Popov se tereti zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i krivičnog djela terorizam u pokušaju, dok se ostali terete za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Portal Analitika

Komentari (22)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P Prust
20.07.2017. 21:53

Tacno da srbijanski advokati pokusavaju da izbace iz postupka SDT Katnica i Cadjenovica udarni dvojac,ali danas su vidjeli da je to uzaludna rabota,a u daljem postupku to ce im biti cilj.Ipak ako razumno posmatramo tok dogadjaja sa toliko aktera ne mozemo ni ocekivati brze,pptrebno je strpljenje.Ohrabruje sto je SDT Katnic stabilan i siguran u optuzbe,bez imalo nervoze,cak hoce da relaksira odnose u sudnici.Moramo biti svijesni da su prisutni sudjenju diplomate iz Americke ambasade i drugih ambasada takodje,greske u postupku ne smije biti,a pocetak septembra je blizu.U svakom slucaju velika podrska SDT-u u odbrani Crne Gore,jer je ovo veoma bitno za buducnost nasih narastaja!!!

8
0
2 26866
20.07.2017. 21:22

Je li ona bakica sto sjedi na optuzenickoj klupi,okruzena zatvorskom policiom,optuzena za terorizam? Izgleda opasno..sto jes jes.. Sve bih ovo odmah prekinuo i doma posla

0
6
G GROF
20.07.2017. 18:17

Lijepo je vidjeti paniku advokata i optuženih.Silu na sramotu,žele da sklone Katnića,od koga imaju noćne more...Pa, ako ste nevini,čemu ovoliki cirkus!? Mislite da je SDT,naivan i neznaven,pa je objavio transkript,ne bi li ga vi sklonili sa slučaja.Smiješni ste i jadni.Nadam se da i oni koji vas glasaju,vide vaš strah, od iznošenja dokaza koje je prikupio SDT! Sve što pokušavate,neće vam uspjeti! Previše ste providni u vašim lažima i podmetanjima!

8
0
h hipp-
20.07.2017. 17:56

Ova grupa ostavlja loš utisak na samom početku- neko ko je "nevin" ne odugovlači postupak.Ipak je SDT obučen za sve vrste specijalnog rata. Informacije koje plasira u javnost su samo mali dio onoga što je sakupljeno. Zato je dobro što je suđenje otvoreno za javnost. Ne bih volio da sam u njihovoj koži. Ovo je test za cijelo društvo- da li zakon važi jednako za sve, je li moguće odvojiti zakon od politike, da li institucije sistema rade svoj posao...

7
0
B BB
20.07.2017. 11:53

Neporazen neprijatelj i neugasen pozar imaju zajednicku osobinu. Ako se oklijeva, ima se strah i na vrijeme se ne reaguje i pruzi se otpor i odbrana, oni samo jacaju i rastu sa protokom vremena ...

22
2
d danilo s.
20.07.2017. 11:48

Sve se odvija na ispravan nacin - sa strane suda. SDT i pravosudnih organa CG. TV prenos je znacajan i za sami postupak, ali i za obrazovanje gradjana o funkcionisanju pravnog sistema i institucija CG. Zato se ne smiju napraviti propusti i greske, posebno ne u pogledu procesnih zakona i procedura. Neka advokati igraju svoje "sdvokatske igrice" (za to su i placeni). Ono sto je vec jasno na pocetku je da optuzeni pokusavaju da na svaki nacin zaustave proces ili da ga odugovlace koristeci sva prava data zakonom. Bice tesko sudiji Mugosi da odrzi red - ali mora istrajati radi ugleda drzave CG. Danas smo imali priliku i da se uvjerimo o "prinicipjelnosti i hrabrosti" g. Knezevica?

24
3
T Tara
20.07.2017. 11:36

Ovo nije bilo sudjenje..ovdje se radi napad na drzavu CG..a oni citavo vrijeme pricaju o nekom tajnom nadzoru. Ovaj srbijanac -advokat pripremao je lazne mjere prema drzavi CG.. Drzava CG mora isto da ima dokaze protiv ove kriminalne organizacije!

22
3
M Mišo
20.07.2017. 11:26

A ja sam mislio ništa lakše nego osporiti Katnićeve "izmišljotine", kad ono, nisu imali vremena da se pripreme. Za šta da se pripreme kad je sve to izmišljeno, ili možda nije pa smo se malo ukakili?

18
4
G Guest_9265
20.07.2017. 11:15

Zasto JE DOZVOLJENO advokati a iz druge drzave ? Treba I'm odrediti pritvoriti da bi SE ovakve gluposti uklonile! Sprati se SA institucijama drzave nije pozeljno I to treba sankcionisati! Pritvoriti IH , pa bi onda shvatili da SE NE MOGU sprdati I da ce odgovarati !!

18
4
M Miso
20.07.2017. 11:53

Zato što nisi u Sjevernoj Koreji, što ti želim.

6
12
B BB
20.07.2017. 12:07

Pa Miso, advokat iz Srbije se ovde ponasa kao da se sudi Katnicu a ne ovoj njegovoj bratiji ! On je u postupku branilac okrivlhenih a ne tuzilac ! Banalizuje i obesmisljava sudski postupak i zloupotrebljava krivicni proces. Ako se tako ponasa na sudjenjima i sudovima u svojoj zemlji ne znaci da moze isto to da radi i ovde !

16
2
Č Čaj u 11
20.07.2017. 11:08

Ova taktika odugovlačenja postupka unedogled koju koriste branioci je direktna posljedica obavezujućeg uputstva VDT-a Katniću, jer da je određen pritvor Mandiću i Kneževiću, itekako bi se potrudili da ne gube vrijeme i da se postupak što prije okonča. O njihovoj ravnodušnosti prema činjenici da će njihov "vozač" još najmanje tri mjeseca čamiti u Spužu, ne treba dodatni komentar.

20
3
T Tesla
20.07.2017. 10:44

Ovo je samo pokusaj odugovlacenja sto je pravno i moguce.Ali sto je sigurno jasno i kazanog pa i do sada svih izjava i dokaza pa do ovakvih poruka medju advokatima i klijentima: Pokusaj krvoprolica je po ko zna koji put ovim dokazan.Frontovci ne negiraju receno vec vade rijeci iz konteksa kao neosnovane.I to je zalosno.Isto je ovim i dokazano da se advokati bave radnjama koje nijesu u okviru zakona.Cim krsis zakon onda si kriv.Katnicu svaka cast za rad.Nadam se da ce ovo izgurati na kraj.Sigurno ce se preko medija vrsiti pritisak na njega i sudstvo.Vec vidim naslove u Dan i Vijesti a i TVCG nije daleko.Nadam se da ce VDT iSDT iskoristiti svoje nadleznosti i prava te sankcionisati svakojake gluposti koje se u medijima reklamiraju.Za saku rubalja mozes sve objaviti.Ali sa jednom dobrom kaznom razmislice malo dali je ta saka rubalja vrijedna.Sve u svemu puna podrska pravnom sistemu.Svi smo isti pred zakonom pa i ova saka jada drazinog fronta.

36
7
L Leon
20.07.2017. 10:42

Na kraju će Knežević i Mandić ipak morati da se suoče sa Sinđelićem, iza opstrukcije sudskog postupka je strah od Sinđelića koji je u hijerarhiji kriminalne grupe bio visoko pozicioniran, odmah iza Šišmakova i od njega je direktno dobijao naređenja! Spuž vam ne gine, odložili ste malo ako vam to nešto znači, samo nećete izbjeći pravdu izdajnici i ruski plaćenici!

42
10
z zelenas
20.07.2017. 10:38

Sprdnja se nastavlja,Trazi se zamjena za Katnica,Vjerovatno ce Beba preuzeti njegovo mjesto jer je on vise upucen u proces kao i ANB

12
34
D Da niije zeleniš?
20.07.2017. 11:12

Ti si zelen samo ako misliš kao nezrio. Ili si pozelenio od muke? Da nijesi mislio ZELENIŠ, kusus, salata, boranija?

19
7
D Da niije zeleniš?
20.07.2017. 11:12

Ti si zelen samo ako misliš kao nezrio. Ili si pozelenio od muke? Da nijesi mislio ZELENIŠ, kusus, salata, boranija?

14
5
M Momčilo,Pljevlja
20.07.2017. 11:49

Ovaj što se predstavlja kao tobože "zelenaš", a ustvari je okorjeli četnik, i prije spavanja se moli N. Velimiroviću, Ristu i Kačavendi,... toliko je zaođenut u mržnju prema CG, da nemože ni da rasuđuje. I ja mu to stvarno vjerujem...bolest je bolest..

19
5
С Страх от правды
20.07.2017. 10:15

Na sve moguće načine advokati okrivljenih će pokušavati da onemoguće i što više odgode javno čitanje optužnice da bi obesmislili i karikirali predmet koji Tužilaštvo vodi protiv njihovih klijenata. Koliko će sud i tužilaštvo imati snage, znanja i umjeća da se zakonski odupru toj njihovoj taktici odugovlačenja i sprječavanja iznošenja u javnost dokaza, svjedoka i činjenica koje je tužilaštvo prikupilo u istrazi, ostaje da se vidi. Postaje sve jasnije da je njihova jedina taktika i strategija da se ne sazna ili štoi više zamaskira, zataška i zamagli istina o njihovim nezakonitim aktivnostima i radnjama za koje su okrivljeni pred sudom. Da su nevini ne bi radili ovo što sada rade već bi činjenično osporili dokaze i pobili optužnicu. Ovako samo povećavaju utisak u javnosti da su krivi i da se panično plaše istine koja će biti prezentovana javnim čitanjem optužnice

46
6
M Miso
20.07.2017. 11:51

Kako da s eopovrgnu optužbe van sudskog postupka. Negdje ispod stola.

9
0