Crna hronika

AKOVIĆ: Zahtjevi za izuzeće su paravan za opstrukciju

Nekadašnji sudija, sada advokat Lazar Aković kazao je u razgovoru za Pobjedu da sudija ili tužilac mogu biti izuzeti ako postoje okolnosti koje dovode u sumnju njihovu nepristrasnost. Ali, kako tvrdi, stranke te institute često zloupotrebljavaju, piše današnja Pobjeda.
AKOVIĆ: Zahtjevi za izuzeće su paravan za opstrukciju
Portal AnalitikaIzvor

- Rijetko se u praksi dešava da je zahtjev za izuzeće sudije ili tužioca osnovan, dok se vrlo često dešava da stranke zloupotrebljavaju to pravo. Ponekad traženje izuzeća postaje moćno oružje stranaka za opstrukciju suđenja i pritisak na rad suda, a posebno u postupcima za koje postoji veliko intresovanje javnosti. Zloupotrebljava se zakonska formulacija u kojoj piše da se izuzeće sudija i tužilaca može tražiti i „ako postoje okolnosti koje izazivaju sumnju u njegovu nepristrasnost“. Na kakve se okolnosti misli, zakon ne precizira - objašnjava advokat Aković.

On ističe da u procesima sa velikim brojem okrivljenih zahtijevanje izuzeća može da predstavlja veliki problem za efikasno okončanje postupka.

- Dovoljno je da svaki od branilaca zahtijeva izuzeće makar jednom da bi se došlo u problematičnu situaciju. Procesna prava okrivljenog se ne smiju kršiti. Čim se pojavi zahtjev za izuzeće, zakon obavezuje postupajućeg sudiju da prekine svaki rad na predmetu do trenutka kada o zahtjevu bude odlučeno - kazao je Aković.

On dodaje da stranke mogu bezbroj puta tražiti izuzeće sudije. 

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P Panika !
20.07.2017. 10:24

Tačno ! Ovakvo ponašanje odbrane je veoma indikativno i samo pojačava sumnju u krivicu njihovih klijenata koji na sve načine pokušavaju da spriječe da javnost u Crnoj Gori i šire čuje optužnicu koja je će biti javno čitana ! Da li će naš sud i tužilaštvo dopustiti da postanu predmet bezočnih i drskih manipulacija, nipodoštavanja i ismijavanja našeg krivičnog i pravnog sistema ... Vidjećemo ...

4
0
G Guest_32508
20.07.2017. 09:02

Akovicu da li pokusavas da I'm pomogne su sa tvojim misljenjem?njih treba pritvoriti pa ne bi izmisljali obstrukcije. Njohovo obstruisanje tuzioca JE DOKAZ da su krivi!!! Nevina osoba ce htjeti da zavrsi proces Sto prije da dokaze nevinost Ali krivac nema come da SE BRANI!! Zato I zele neko odugovlacenje ne bi li I'm neki sudija ILI Stankovic pomogao. JASNO JE da ce zavrsiti u zatvoru zato I zele da odlazu taj trenutak..

14
1